Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FEM GODE JULEHEFTER (20.12.09 )

Det kan være vanskelig å finne de beste juleheftene. Her presenterer Arild Wærness noen generelle betraktninger om juleheftene og går mer i dybden på fem gode julehefter fra årets utbud.

Av: Arild Wærness

I vrimmelen og mengden av julehefter som utgis i Norge før jul er det viktig å skille klinten fra hveten.

Noen betraktninger vedr. juleheftene generelt:

 • Det har vært en markant prisstigning det siste året, fra gjennomsnittlig 39,50 til 46,50 – vi ser konturene av 49,50 neste år og da vil en total ladning julehefter sette deg i minus ca. kr. 3000.- i 2010…
 • Nytt “julehefteforlag” dukket opp i år; Aller leverte ett bra bidrag og noen mindre bra…
 • Egmonts distribusjon/samproduksjon av Norsk Barneblads hovedutgivelser sikrer disse en lenge tiltrengt ny giv…
 • Man må dessverre erkjenne at “nye Knut Berg på eventyr” fra Fonna Forlag har vært en nedtur så langt, og ikke blitt den milepælen i norsk seriehistorie som samarbeidet B&B/Knut Westad kunne tyde på før relanseringen…
 • Og positivt av året: Pondus hevet seg merkbart fra de siste års tristesser med et bra produkt, noe som burde være selvsagt for rekordopplaget på 200 000…
 • Det redaksjonelle arbeidet som især Egmont utfører, med godt skrevne kommentarer fra kunnige seriekjennere (ikke lenger bare Knut Eide!) får toppkarakter, og gir ellers greie hefter en markert nivåhevning…
 • Med nesten 60 julehefter i år mener mange at grensen forlengst er nådd, og en sanering av juleutgivelser bør skje i 2010…
 • Og med så mange utgivelser, som drukner matbutikkenes kassaområder, er forsidene enda viktigere enn før. Bravo for de beste i år; (som vanlig!) Lars Lauviks EON, Schibsteds nye Arne And og Allers Pels og Poter. Mange av de øvrige forsidene var usedvanlig rotete og uinteressante, og et stort minus deles ut til Carl Barks Jul, som i år droppet den flotte tradisjonen med vakre gjentrykk av mesterens oljemalerier.

  Å rangere hefter er et mediafenomen, en nesten umulig oppgave i en vrimmel av så ulike produkter. På NRK i år forsøkte vi med en ny vri; inndeling i 3 grupper: Mest for barn, Nostalgi og Serie Spesial. Det viste seg å være en grei inndeling, og ga en enkel oversikt over det beste og ikke minst det verste. For min del har jeg 5 favoritter blant årets juletapning, og nevner, i ingen spesiell rangering:

  Aukrusts Jul: Flåklypa (Egmont Serieforlaget)

  o Vanligvis et av de beste heftene hvert eneste år, et kvalitetsprodukt siden oppstarten for en del år siden.
  + Heftet er således en relativ nykommer, men har briljert med fantasifulle historier og super tegnekunst hvert eneste år. Tegneren Samuelsen må nevnes spesielt, ikke bare har han en slags kanal inn i sjela til avdøde Aukrust og tegner som en klone av den gamle mester, hans sans for detaljer og snurrige påfunn er også som om nettopp Aukrust skulle ha gjort det sjøl.
  + Årets hefte er kanskje en liten nedtur fra fjorårets suverene beste julehefte, og er preget av litt for mange påfunn og litt for mye forvekslingskomedie, dette må manusforfatter Isachsen ta litt av skylda for. Men det er vinter, det er dramatikk, det er sær
  og innful humor, det vrimler av fantastiske karakterer, både fra Alvdal, Tynset on norsk politikk/samfunnsliv, historien sparker vilt i alle retninger og er en triumfferd av et godt julehefte.

  Pels og Poter (Aller Forlag)

  o Nykommer med potensiale!
  + Bak en suveren forside, enkel design trykket på naturvennlig resirkulert papp finner vi våre firbente filosofiske venner i historier som inneholder ettertanke, folosofi og enkel humor. Vinterfølelse ogdalende snøfnugg hører med og gir heftet en rolig, ettertenksom stemning som mange andre hefter mangler,
  med deres kaotiske sprell og leven.

  Arne And (Schibsted Forlag)

  o Nok en nykommer, forvarsel på en kommende hefteserie.
  + Bak nok en glimrende, effektiv og enkel forside finner vi relativt nyere historier fra Charlie Christensen; morsomme, infernalske og lekre sider med satire og brodd. Selv om en del svenske kulturpolitiske referanser kan være mindre kjent materiale for oss fungerer dette som et skandinavisk hefte. Et supert varsel om det kommende heftet.

  EON (Egmont Serieforlaget)

  o Nok en gang er Lars Lauvik i toppsjiktet, med flott forside
  og godt innhold.
  + Lars skuffer aldri når det gjelder julehefter, og satser alltid det lille ekstra (en eller annen gang midtsommers) på å skape en god historie som kan gi det lille ekstra til et julehefte. Hans filosofi om alltid å gi noe ekstra varmer et seriehjerte!
  + Årets album inneholder en orntli’ røverhistorie som bare må oppleves. Kanskje ikke av de aller beste julehistoriene fra Lars, men i forhold til mange andres bidrag er det noe av det bedre. Resten av heftet er spekket med tradisjonelle godbiter.

  91 Stomperud (Egmont Serieforlaget)

  o Håkon Aasnes beviser at han ikke bare er landets hardest
  arbeidende sereiskaper, han er også en av de aller beste i
  sitt slag.
  + Stomperud er klassikeren som aldri dør, selv om den luktet temmelig vondt på 70-80-90-tallet. Mot slutten var juleheftet ekstremt svakt og en lidelse å komme seg igjennom. Men Aasnes fornyet klassikeren da han tok over, i “klassisk stil”.
  + Årets hefte er et av de bedre siden Håkon tok over, og inneholder my bra komikk, ikke bare militær-relatert. Og avslutningen er en herlig vri på det gamle temaet “hematt te’ jul”.

  divider
  1. Fornøyelig lesning dette, spesielt hyggelig at Pels og Poter kommer så høyt opp. For de som vi lese mer av denne serien kan Humorparaden nummer 6 anbefales.

   Så et spørsmål: Siden det vrimler av julehefter i år vil jeg høre om noen har lest eller observert anmeldelser av disse titlene:

   Archie (Schibsted)
   Gullkorn (Aller)
   Singel og sugen (Schibsted)


   jostein hansen    21. December 2009, 01:07    #
  2. Er der eit Archie julehefte? Det har eg ikkje sett.


   Knut Robert Knutsen    21. December 2009, 07:03    #
  3. Har ikke sett så mange anmeldelser av julehefter, men i Aftenpostens kommentar skriver Harald Fossberg at han ikke har fått tak i Perler for Svin og Singel og Sugen. Det er mulig at en del hefter ikke er sendt ut for anmeldelser i år.

   Ellers ble jeg sjarmert for “Gullkorn”, som fører tradisjonen med ungers rare (for oss voksne) utsagn videre.

   På minussiden kan jeg nevne “Nissens Jul” med teknisk dårlige opptrykk fra 80-tallet.

   Har sett de to andre i butikkhyllene, men ikke kjøpt disse i år.


   Frank Flæsland    21. December 2009, 13:08    #
  4. Har ikke settt noen anmeldelse av Archie, Gullkorn, eller
   Singel og sugen.
   SA (Sarpsborg Arbeiderblad) spanderte 4 helsider om juleheftene sist lørdag, og gikk igjennom 52 julehefter.
   Archie julehefte er observert i butikkene, men ikke innkjøpt.
   Årets julehefter


   Øyvind B    21. December 2009, 21:42    #
  5. Archie er anmeldt her på Serienett sammen med Scooby Doo. Anmeldelse av Singel og sugen kommer. Gullkorn har Serienett ikke fått anmeldereksemplar av.


   Kristian Hellesund    22. December 2009, 00:55    #
  6. Singel og Sugen er bebudet anmeldt, og heftet finnes fortsatt i butikkene. Merk at serien nå også kommer i det nye bladet Arne And.


   Jostein Hansen    22. January 2010, 12:33    #
    Textile Hjelp

  <- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)