Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

GAMMEL AMERIKANER (23.12.09 )

Serienett tar en kikk på noen av de mer etablerte juleheftene: Hårek, Blondie og Billy

Av: Trond Sätre

Selv om flere nye norske serier har tatt opp kampen, til dels med stort hell, består store deler av juleheftene fortsatt av amerikanske stripeserier. Det har for lengst begynt å gå rutine i disse, men i år prøver forlagene å skape litt mer variasjon – Schibsted gjør dette ved å prøve ut flere serier som ikke tidligere har hatt eget hefte, mens Egmont gjør det ved å bruke nyskrevne, individuelle forord til hvert hefte. I noen tilfeller, der en serie har tapt seg spesielt mye, har de også funnet fram eldre striper som erstatning. Snøfte Smiths hefte består f. eks. av striper fra 50-tallet, mens Skipper’n har gått helt tilbake til 40-tallet.

Også HÅREK blir utsatt for en slik retro-behandling i år, og med god grunn. Det peneste jeg kan si om Chris Brownes Hårek er at han kunne ikke vært mer uinspirert om han hadde forsøkt. I årets hefte er vi tilbake til Dik Brownes striper fra midten av 70-tallet, da serien nettopp hadde funnet formen.

BLONDIE – Åretes hefte får poeng for en velskrevet og litt personlig forord ved Willy B. For øvrig er Blondie en serie som holder seg på det jevne. Aldri hysterisk morsom, aldri (vel, nesten aldri) direkte pinlig. Mange kunne nok ønske seg repriser av Chic Youngs histroniske (nei, det er ikke feilstavet, slå det opp) striper fra 50-tallet, da serien hadde et reelt særpreg, men disse stripene fra 2000-tallet er fortsatt ganske handlingsmettet.

BILLY – I forordet til årets hefte får vi vite at Mort Walker, i en alder av 86 år, fortsatt lager denne serien, riktignok med hjelp fra sønnen Greg. Den høye alderen kan kanskje forklare Walkers tendens til å bruke de samme vitsene om igjen – Skjønt det gamle ”men hvem tør fortelle generalen at det er en ørliten skrivefeil i instruksen hans?”-poenget har Walker brukt i flere tiår allerede, og han går visst aldri lei. Men for øvrig er jeg positivt overrasket over å finne opptil flere nye, og til dels gode, poenger i årets hefte.

Hårek Jula 2009
36 sider
42 kroner
Egmont Serieforlaget

Blondie Julen 2009
36 sider
42 kroner
Egmont Serieforlaget

Billy Julen 2009
36 sider
42 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)