Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

USYNLIG JUL (26.12.09 )

To av årets julehefter har et usynlighetsserum på menyen.

Av: Frank Flæsland

Det eldste er et opptrykk av Guido Martina og Romano Scarpa fra 1954, der Mikke og Donald samles til julefeiring. Men det er ikke Petter Smart, men Langbein som har kokt i hop et usynlighetsserum, som lager forviklinger for Mikke og alle de andre. Heftet blir utgitt under logoen “Hall of fame”, men er en heller enkel historie, og med tegninger beregnet for pocketbok blåst opp til albumformat, blir det hele en tynn spikersuppe, og ikke et gourmetmåltid, som et julehefte bør være.

Et lite pluss er tekstomtalen av Scarpa og splittelsen mellom Donald og Mikke i tegneserieform, men det holder ikke når hovedinnholdet blir for tamt. Et minus med heftet (og bokserien) er at manusforfatteren som regel blir skjøvet i bakgrunnen, mens tegneren blir holdt frem som “serieskaper”.

En av de andre nyskapningene på juleheftefronten, er “Solan og Ludvigs Jul”. Dette er ikke en tegneserie, men en slags bildebok for “barn i alle aldre”, med tekst og enkelttegninger på hvert oppslag. Teksten av Harald S. Simonnæs er holdt i enkel stil, men blir heldigvis ikke for banal og repeterende. Tegningene til Svein Samuelsen er, som i “Flåklypa”-heftet, en god klone av Aukrusts sprelske strek. Sammen blir dette, som vel er årets tykkeste julehefte, en fin julehistorie som kan leses for de minste barna og samtidig gi litt julesteming til den voksne også. Pluss for kraftig papir, som tåler at de minste leser litt på egen hånd.

Hall of Fame, de store serieskapernes julehistorier.
Romano Scarpa (tegning) og Guido Martina (manus)
36 sider
46 kroner
Egmont Serieforlaget

Solan og Ludvigs jul
ISBN 978-82-8156-967-6
Harald Sommerin Simonnæs (tekst), Svein Samuelsen (ill.)
56 sider
49,50 kroner
Aller forlag/NRK Aktivum

divider
 1. “Solan og Ludvigs jul” er ikke tegneserie, og kommer derfor ikke på min innkjøpsliste. Skal man ta med alle julehefter som ikke er tegneserier kan det fort bli stort og uoversiktlig prosjekt. Et annet hefte som kommer i grenseland er “Avistegnernes julehefte”. Dette er ikke tegneserier, men en masse tegninger.
  Avistegnernes julehefte


  Øyvind B    26. December 2009, 10:54    #
 2. Ja, det er en rekke julehefter som ikke kan regnes som tegneserier, enten fordi de er illustrerte historier, som nevnt ovenfor, vitsetegninger (som “Avistegnernes julehefte” og “Gullkorn”) eller inneholder under 50% tegneserier (som “Spiderman” og “Nissens Jul”).

  Når jeg tok med Solan og Ludvig her, var det mest fordi disse to hadde den samme basisideen (usynlighet) felles.


  Frank Flæsland    26. December 2009, 12:01    #
 3. Gullkorn er en tegneserie-utgivelse, dette er tegneseriestriper.


  Øyvind B    26. December 2009, 20:38    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)