Minner fra et pønkemiljø

Arne Bye prøver seg igjen på en stripeserie, med egenutgitt hefte og lobbyvirksomhet i samband med Aftenpostens tegneserieduell.  Serienett har snakket med ham om «Desibelles».

Kan du kort forklare hva serien handler om?

«Desibelles» er om tre jenter som bor i et kollektiv. To av dem, Gina og Elise Sophie, er pønkere, og de får da en romkamerat, Mokki (Monika), som er rosablogger, og som de derfor hater. Det viser seg imidlertid at hun har kvaliteter som kan hjelpe dem til neste nivå, og de tar henne derfor litt motvillig med i bandet.

Arne Bye på årets Raptus

Elise Sophie er en militant veganer. Har hun noen konkrete forbilder?

Det er ganske generelt, men jeg har merka meg at når jeg er på diverse nettforum der veganisme blir diskutert, er det veldig mye aggressiv adferd, og det skremmer meg litt. Men jeg tror det er mange veganere der ute som er frustrert over de aggressive også.

Hvor fant du inspirasjon til miljøet i Desibelles?

Veldig mye kommer fra studietida i Steinkjer, der det finnes et sterkt pønkmiljø med en egen forening, Steinkjer Pønk Rick City.  Jeg ble kjent med en del av folka der, og mye av det jeg husker er representert i serien.

Du har laget mange ulike stripeserier i årenes løp…?

Egentlig bare to seriøse forsøk, nemlig «Holger og Hagbart» og «Mira». Innimellom har det bare vært noen småforsøk. Mira må ha vært den siste jeg satset seriøst på. Jeg tok en pause fra den i 2010, en pause som egentlig bare skulle vare i et par måneder, men jeg har ennå ikke tatt den opp igjen. Og jeg kommer vel neppe til å gjøre det, heller.

Har du drevet med tegneserier i mellomtida?  

Egentlig veldig lite, etter at Mira: Mosaikk kom ut i 2012. jeg har jobba i filmbransjen, og hatt et dårlig bandprosjekt. I forbindelse med Dagbladets tegneseriekonkurranse i 2016 fikk jeg lyst til å prøve igjen, bare for moro skyld, og lagde 20 striper med «Desibelles». Så kom forlagsskiftet for et år siden, da Pondus og Lunch gikk til et nytt forlag, og Egmont ble sittende igjen på bar bakke. Da tenkte jeg at kanskje de har lyst på noe nytt? Så jeg fant fram de 20 første stripene og lagde noen flere. Egentlig førte ikke dette noe sted, men så ble Aftenposten interessert i stedet.

Og du har for øyeblikket prøvetid i Aftenposten. Har du fått trykket serien noe annet sted?

Jeg har forsøkt å få den inn andre steder, men foreløpig har det vært øredøvende stillhet. Så det er bare denne egenutgivelsen, «Gjort Det Sjøl», en stripesamling, som jeg drar rundt og selger. Jeg kaller forlaget for Misunnelig, men det er mest en spøk. Jeg trengte et forlagsnavn, og det er en greie mellom meg og Eirik Andreas Vik; når vi diskuterer heftig, så avslutter vi gjerne med «du er bare misunnelig», for da vet vi at diskusjonen er over. Men jeg klarte å stikke Tormod Løkling et hefte på Raptus, så jeg håper det fører med seg noe.

«Gjort Det Sjøl» er tatt inn av Outland i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Kristiansand får en ladning i morgen, når Bård Lilleøien har vært innom. Ellers er det All Good Clean Records i Trondheim og Apollon i Bergen. Tronsmo har ikke svart. Men jeg jobber fortsatt med å finne flere.

Men den store utfordringen nå er vel å beholde plassen i Aftenposten, og for å gjøre det, må du vinne en avstemning. Har du en personlig oppfordring til publikum?

Stem nå, før du glemmer det ut!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *