Actionfylt steampunk

«De fire store» er tilbake med en ny bok. Denne gangen er Øystein Runde på egenhånd, og «Hvem drepte Ibsen?» er en flott røverhistorie.

«De fire store» er et begrep innen norsk litteratur. Forlaget Gyldendal ga ut bøker med forfatterne Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson, Alexander Kielland og Jonas Lie, og sammen fikk de dette tilnavnet. Øystein Runde tok utgangspunkt i forfatterne, blandet virkelighet med egen fantasi, og vips var forfatterne blitt mennesker med overmenneskelige egenskaper. I bøkene «Når de døde våkner» fra 2006 og «Bukk fra luften, bukk fra bunnen, Obstfelder er forsvunnen» fra 2010 samarbeidet Runde med tegneren Geir Moen, men i den aller nyeste, «Hvem drepte Ibsen?» har Runde ansvaret for både manus og tegninger.

Det er blitt en meget innholdsrik bok. Heldigvis går det fint an å kaste seg ut i Øystein Rundes alternative 1800-tallsunivers uten å ha lest tidligere utgivelser med «De fire store». Historien gir nok informasjon om tidligere hendelser, og det er lett å komme seg inn i handlingen.

Verdenen til «De fire store» er temmelig annerledes enn den vi finner i historiebøkene. Norge-Sverige blir stadig utsatt for angrep fra monstre. I fjellene finnes det troll som er en stor sikkerhetsrisiko, og det er stadig zombier og roboter som skaper en mindre ønskelig tilværelse for innbyggerne. Det er her «De fire store» kommer inn som nasjonens beskyttere, der Ibsen slår seg løs som en superhelt og redder dagen gang på gang sammen med sine følgesvenner. I tillegg møter vi en ung Vidkun Quisling, som gir historien noen underfundige øyeblikk, og Øvre Richter Frich er en fabelaktig ond skurk der han opptrer.

«Hvem drepte Ibsen?» er i utgangspunktet en mordgåte. Men boken er så mye mer enn det. I tillegg til massevis av action, noen doser melodrama og en rekke humoristiske poenger er dette Øystein Runde i litterær og visuell berserkergang. Runde har en enorm idérikdom, og «Hvem drepte Ibsen?» er et meget godt bevis på dette. Historien har massevis av elementer, og det skal godt gjøres å ta alle referansene Øystein Runde legger inn underveis. I tillegg er det en underholdende bok, som det er vanskelig å legge fra seg.

Denne gangen skiller naturlig nok boken seg ut fra de forrige i uttrykket. Øystein Rundes tegner i en stil som er røffere enn den Geir Moen brukte i de to første bøkene. Det fungerer veldig godt, selv om Runde har valgt en enklere strek.

«Hvem drepte Ibsen?» er en utmerket underholdningsbok fra Øystein Runde. Hans univers og idéer gjør at det er lett å la seg rive med i en bok som tåler meget godt å bli lest mange ganger.

 

«De fire store: Hvem drepte Ibsen?»

Av: Øystein Runde

ISBN 978-82-05-48187-9

184 sider

299 kroner

Gyldendal

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 13. desember 2016.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *