Den lette garde til påske

Kollektivet lever videre, og Billy satser litt på krim, men mest på mengde. Serienett tar en kikk på Egmonts påskespesialer.

Billy påskespesial er teknisk sett et dobbeltnummer av det vanlige bladet, i motsetning til de årvisse sommerspesialene (og etter hvert også årvisse vinterspesialer). Det er langt fra det første doble påskenummeret heller. Når Egmont likevel markedsfører dette nummeret med pressemelding og greier, er det nok for å få litt oppmerksomhet rundt norsk-amerikanske Sam Kleins debut som Billy-tegner. Det vil si, han har tegnet Billy-forsider før, og jobber med layout og design for Egmont, men dette er første gangen han lager en Billy-tegneserie. Og siden han lager den for påskenummeret av norske Billy, er det selvsagt en påskekrimparodi. Ikke rare mysteriet selvsagt, og ikke rare humoren heller, men Klein har i alle fall en replikkveksling som jeg syntes var litt morsom:

Ellers er bladet sterkest på volum. Redaktøren skryter av at dette er det tjukkeste Billy-bladet noensinne, med 120 sider. Med et stripearkiv som strekker seg over nesten 70 år er Billy-lesere vant med repriser, også en som undertegnede, som ikke har lest bladet på noen år. Her er veldig mye kjent, men også noen overraskelser, som enkelte treffende og tidsriktige striper fra 1966.  

Muligens er en overlevning fra den tiden da det var overtydelig at Billy-bladet var oversatt videre til norsk fra den svenske oversettelsen: «Skål» var den svenske tittelen på tv-serien vi i Norge kjenner som «Cheers»

I pressemeldingen skryter redaktøren også av at bladet er kommet opp i over 50 % Billy, men mange biserier er det fortsatt plass til. Igjen går det mest på volum, og det meste er kjedelig, men «Hjalmar», «Zits» og den undervurderte enruter-serien «Speedbump» er lyspunkter i en stor og ganske grå masse.

Kollektivet – Godt Svidd! er verdt å merke seg fordi det er første gangen serien blir gitt ut av Egmont. Etter å ha fått prøve seg med nytt format og ny utgivelsesfrekvens i to år, ble bladet Kollektivet nedlagt i desember 2018, med atskillig mindre oppstuss enn Fantomets samtidige nedleggelse. I januar kunngjorde Torbjørn Lien overgang til Egmont, igjen til langt mindre oppstuss enn de andre pågående endringene i det norske tegneseriemarkedet.

Noe eget periodika-blad blir det ikke fra Egmont, men at sommeralbumet og juleheftet fortsetter, virker ganske sikkert. Og i tillegg får vi altså et påskealbum. Fra Torbjørn Lien kan du alltid vente noe nytt; her er en navnløs hovedhistorie, offisielt lagt til påsken, som er veldig mye vinter og kjekling og veldig lite påske og poeng.  Resten av det nye materialet har en stemning som stemmer bedre med årstiden og høytiden, og varierer fra lett inspirerte og visuelt sterke, til mas og forutsigbare poenger. Magda er fortsatt veldig Magda, dessverre, og har Tobben noe annet individuelt trekk enn at han er Dylan-fan? På den annen side er Mounirs nytolkning av Severin Suveren er et definitivt høydepunkt:

For øvrig har heftet en sammensetning som ikke er helt ulik Billy-heftet (hvis en ser bort fra biseriene): Mye repriser, og det er lett på se at de kommer fra veldig ulike årganger. Grunnen til det kronologisk store spriket er nok at Torbjørn Lien har gravd seg ned i arkivene i tide for å finne mange nok påskerelevante striper og spesialhistorier. Med mye stripemateriale, både gammelt og nytt, scorer også dette albumet først og fremst høyt på volum.

Billy nr. 6-7/2019
Av Mort Walker m.fl.
120 sider
Kr. 84,90
Egmont

Kollektivet [påskealbum] – Godt Svidd!
Av Torbjørn Lien
52 sider
Kr. 79,90
Egmont

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *