Følelsen av å være barn

Barns fantasilek tas på alvor i Bjørn Ouslands nye univers. Eventyrelementene stikker også dypt.

Sjøtrollet er den andre boken i Bjørn Ouslands forfriskende eventyrserie om brødreparet Peder og Pi. Handlingen i tegneserien pågår i et magisk univers hvor virkelighet og fantasi sømløst glir over i hverandre.

Fortellingen starter med en båttur til en øde øy og innlosjeringen av mor, far og søsken i en gammel familiehytte. Vel plassert i stuen får leseren presentert en nøkkelscene som viser alle elementene som snart skal utgjøre eventyret. Både leker, omgivelser og bilder på vegen blir levende rekvisitter i hovedfigurenes fantasi.

På loftet finner brødrene et skattekart og en magisk kikkert som leder dem til sjøs. Ved hjelp av en snakkende katt påkaller de deretter et magisk fyrtårn som huser både foregangen slekt, så vel som uhygge og farer. Et urnorsk sjøtroll fra attenhundretallet spøker i bunnen av fyret.

I eventyrenes vold
I den første boken om Peder og Pi, Drømmetreet, kombinerte Ousland elementer fra eventyr som Jack og bønnestengelen og Hans og Grete. Med årets bok går Ousland tilbake til de norske folkefortellingene, slik vi kjenner dem fra Asbjørnsen og Moe og det unike samarbeidet de hadde med kunstneren Theodor Kittelsen.

Den aller første illustrasjonen Kittelsen tegnet for Peter Christen Asbjørnsens eventyrutgivelser var tegningen av sjøtrollet som henger på veggen i hytta til Peder og Pis familie. Kittelsen gjenskapte motivet i maleriet Vastroldet som levede af bare Jomfrukjød, fra 1881. Ouslands hommage til Kittelsen er både ekkel og morsom. Det syder og koker av stank og skremsel når sjømonsteret stiger opp fra havet.

Mons og Monstre
Men en som setter pris på stanken av fisk, er katten Mons. Figuren ledsager Peder og Pi og er en sterk nok karakter til å kunne bære hele fortellingen på egenhånd. Gjentatte ganger er den en drivende faktor i boken.

Mons tilfører historien en særegen humor som gjør fortellingen uforutsigbar og gøy. På vei ut fra øya fester han en snor i Peder og kaster ham overbord, slik at babyen blir liggende fornøyd å duppe i redningsvesten mens storebroren ror etter kattens taktfaste ordre.

Katten hevder å ha tilhørt barnas oldefar og spøker også med sin egen udødelighet mens han damper på oldefarens pipe. «Katter har ni liv. Jeg kan jo alltids ofre et eller to». Hvordan mennesker tør å røyke forstår han imidlertid ikke.

Levende visuelt språk
Bjørn Ousland vet hvordan man forteller med bilder og bruker effektivt monologen og dialogen i snakkeboblene for å kommentere det som skjer i rutene.For de yngste leserne holder det lenge å følge med på Peder for å få med seg handlingen. Gjennomgående alt som står forklart i tekstrutene til Pi finnes også uttrykt i ansiktsmimikken og kroppsspråket til det lille barnet.

Reaksjonene til Peder gjør det lett å leve seg inn i handlingen. Teksturene i boken gjør det samtidig til en sanselig fortelling. Bruken av fargeblyant gir boksidene et nærmest taktilt preg.

Når babyen Peder snubler på vei ned de bratte fyrtårns-trappene er det først skummelt og så komisk. Måten han spretter som ball i den polstrede bleien hele veien ned er slapstick-humor av beste merke. Humoren brukes som en overgang til en glitrende scene med morild. Fargebruken i boken er gjennomført vakker, skiftene mellom de ulike stemningene er hyppige og varierte.

Innkapslet fortelling
Barn har en levende forestillingsevne og skiller ikke alltid mellom fantasi og virkelighet. I bokserien om Peder og Pi tar Ousland tar denne leken på alvor. Med glimt i øyet får leseren ta del i barnas sinnrike fantasilek før beretningene elegant glir over i en normalisert virkelighet mot slutten. Ousland holder slutten akkurat åpen nok til at voksne og barn kan tolke den slik de selv ønsker. Ingen forklaringer utelukkes helt.

Symbolet Det Altseende Øye er tegnet over hver av de to hovedfigurene på omslaget av bøkene. Tegnet fungerer godt som et bilde på hovedfigurenes åpne blikk mot verden.

Sjøtrollet
Av Bjørn Ousland
56 sider
279 kr. (veil.)
Cappelen Damm

Les også:
Anmeldelse av Drømmetreet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *