Årets julehefter – en ny runde

Sydvesten har som vanlig anmeldt noen av årets julehefter. Her er noen av anmeldelsene fra avisen.

Bedriftsevangeliet

Børge Lund og tegneserien «Lunch» har for lengst funnet sin plass som årvisst julehefte. Som vanlig satser Børge Lund på en spesialhistorie som en viktig del av utgivelsen, og denne gangen har han funnet inspirasjon i Juleevangeliet. Med fiffig omskriving, karakterer fra «Lunch» og tematikk rundt bedriftsutvikling, har Lund laget en artig historie. Ellers er juleheftet en blanding av striper, helsider og noe artikkelstoff. «Lunch» er en av landets beste stripeserier, og vi ser mange gode eksempler på Børge Lunds lek med trivialiteter, jobbsituasjoner, mennesketyper og interaksjon mellom personer. Som regel er det mye morsomt å se, og blandingen gjør at «Lunch» nok en gang er en av de beste utgivelsene i juleheftebunken.

lunch

«Lunch: Den utvalgte»

Av: Børge Lund

36 sider

59,90 kroner

Egmont Publishing

 

Tegnehanne i juleform

«Tegnehanne» begynte som en tegnet blogg. Den fikk en viss suksess, og etter hvert vant den også en bloggpris, Vixen Blog Award, i 2012. Ved siden av dette fikk Hanne Sigbjørnsen innpass i Aftenposten og også en plass som biserie i tegneserieheftet «Lunch». Derfra gikk veien til egne bøker, og nå i år debuterer Tegnehanne med julehefte. «Pizzajul» er et typisk eksempel på hva Sigbjørnsen er blitt kjent for med «Tegnehanne». Hun lager illustrerte essays, der hun blander inn tegneserieelementer. Som helhet er det mer en sammensatt tekst enn en ren tegneserie, og svært mange av de humoristiske virkemidlene finner vi i tekstblokkene mellom tegningene. «Tegnehanne» er en meget personlig øvelse for Hanne Sigbjørnsen. Hun tar utgangspunkt i eget liv og egne erfaringer, og så blander hun inn noen doser samfunnsbetraktninger, humor og skråblikk på hverdagen. Resultatet er som regel svært lesverdig, og slik blir det også i juleheftet. Her ser hun på egne erfaringer på julefeiring, og hun blander inn forholdet sitt og opplevelser i egen familie. Høydepunktet er historien om julefeiring på sykehuset. Sigbjørnsen har arbeidet som sykepleier, og hun tar det helt ut i beskrivelsen av hvordan sykepleiere kan feire jul etter en lang helligdagsvakt. Anbefalt!

tegnehanne

«Tegnehanne presenterer Pizzajul»

Av: Hanne Sigbjørnsen

36 sider

59,90 kroner

Egmont Publishing

 

Vestnorske cowboyfakter

«Fjorden Cowboys» har vært en suksess på fjernsyn, og nå tar de turen inn i den niende kunstart. Med manus av Arild Wærness og tegninger av Bjørnar K. Meisler slår Lothepus og Joar seg løs i en blanding av en humoristisk fransk-belgisk eventyrtegneserie, noen doser amerikansk underground-tegneserie og solid bygdehumor. Vi serveres et epos som egentlig er i flere deler der Fjorden Cowboys blant annet gjør sprengningsarbeid, er dommere på en skjønnhetskonkurranse og slåss med en hai. Wærness er flink på replikker og underfundigheter, og Meisler tegner godt. Teksten inneholder en rekke nikk til småsteder i Hordaland og ulike vestlandsfordommer, og det er mye å humre over for en lokalkjent. I tillegg er det lagt inn artige, små morsomheter som både verbale og kunstneriske detaljer. Spørsmålet er om dette hadde fungert bedre som små, avsluttede historier enn denne lengre historien i ett julehefte? Like fullt er dette en glimrende debut i tegneserieform for «Fjorden Cowboys», og Wærness og Meisler plasserer seg for sikkerhets skyld i toppen av årets juleheftebunke.

fjorden-cowboys

«Fjorden Cowboys: Sterke smell i fjord og fjell»

Av: Arild Wærness og Bjørnar K. Meisler

40 sider

80 kroner

Havfruo forlag

 

Vinterens nabokrangel

Enkelte år kan juleheftet med «Pondus» være en av de store skuffelsene. Det handler gjerne om at tegneserien til Frode Øverli trykkes med et fåtall striper i juleheftene, og det blir dermed lite Pondus å lese i utgivelsene. Også i år fortsetter denne formelen, men denne gangen kan Øverli tilby en samling vinterstriper av meget høy klasse. Pondus og Jokke er blitt naboer, og da utarter det seg til både snømannkonkurranse og snøballkrig. I sum snakker vi om et morsomt og godt julehefte, som dessverre er et av dem som det tar kortest tid å lese i år.

pondus

«Pondus Julen 2016»

Av: Frode Øverli

36 sider

59,90 kroner

Egmont Publishing

 

Juletrilogien når sin avslutning

Torbjørn Lien har skilt seg ut fra andre serieskapere de siste årene med langhistorier i juleheftene til «Kollektivet». Slik er det også i år, der Lien kommer til høydepunktet av sin juletrilogi. Nissemor er fremdeles den med onde hensikter, og hun skal hevne seg etter hendelsene i forrige julehefte. For nye lesere har redaksjonen utstyrt utgivelsen med et sammendrag, så det er lett å komme inn i handlingen. Torbjørn Lien tegner godt, og han har laget en god julefortelling med både humor- og spenningselementer der løsningen dukker opp når man minst venter det. Nok en gang står Torbjørn Lien bak et av årets beste julehefter.

kollektivet

«Kollektivet julen 2016»

Av: Torbjørn Lien

ISBN 978-82-516-6623-7

36 sider

59,90 kroner

Bladkompaniet

 

Nemi slår tilbake

I år er Lise Myhres julehefte med «Nemi» helt i toppen. Det er først og fremst vinter- og julerelaterte historier i juleheftet, og Myhre viser at tegneserien har hatt godt av utviklingen de siste årene der det statiske persongalleriet og den manglende videreutviklingen av tegneserien har fått den til å stagnere litt. Slik er det ikke nå. Viktige endringer i tegneseriens status quo, gjør «Nemi» til en mye mer interessant tegneserie. Lise Myhre tegner i kjent stil og har sine sideblikk til hverdagens trivialiteter og vintermånedenes utfordringer. Hun har også illustrert et dikt av Helge Torvund, der hennes tolkning blir en meget flott helhetsopplevelse. Anbefalt!

nemi

«Nemi Julen 2016»

Av: Lise Myhre

36 sider

59,90 kroner

Egmont Publishing

Anmeldelsene er tidligere trykt i Sydvesten 13. desember 2016.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *