Årets julehefter: Flere norske titler

Her er flere av Kristian Hellesunds tegneserieanmeldelser fra avisen Sydvesten.

 

Haralds mindre kjente sider

«Kongen din» har vært et Twitter-fenomen, der det har vært tvitret som om det er selveste kong Harald som står bak. Twitter-kontoen ble senere gjort om til vitsetegninger tegnet av Dongerys Sindre W. Goksøyr, og nå fremstår «Kongen din» i et nytt format som tegneserie. Ute til jul er «Julekongen din» et vaskeekte julehefte som følger kongen gjennom adventstiden. Her filosoferes det over tilværelsen som monark, forholdet til dronning Sonja og kjente og mindre kjente opplysninger rundt slottet og kongefamiliens juleforberedelser. «Julekongen din» er et artig og satirisk tilskudd til juleheftebunken, selv om den i et annet århundre helt klart ville inneholdt materiale som ville blitt sett på som majestetsfornærmelser. Tegningene til Goksøyr fungerer godt, og med sin naïvistiske tilnærming skaper det en flott avstand til både morsomhetene og den egentlige kongen. Dermed blir dette mer en kjærlighetserklæring til majesteten enn noe som skal fornærme.

kongen-din

«Julekongen din»

Av: Odd-Magnus Williamson, Kristoffer Kjølberg og Sindre W. Goksøyr

36 sider

69,90 kroner

Bestselgerforlaget/Strand Comics

 

Mer enn vitsetegninger

Mens «Hjalmar» ikke har julehefte, er Nils Axle Kanten ute med et nytt julehefte med «Firekanta» i år. Kanten er en dyktig vitsetegner, og det blir spesielt vellykket når han bruker kjente personer som en del av morsomhetene sine. Selvsagt skyldes dette at Kanten er svært flink som karikaturtegner, men han klarer også å lage gode humoristiske poenger ellers i sitt virke. Som de fleste andre serieskapere har Nils Axle Kanten også sideprosjekter, og i dette juleheftet presenteres utdrag fra tegneserien «Veikingane». Her tar Kanten inspirasjon fra vikingtiden, og han har laget en morsom og godt tegnet fortelling med inspirasjon fra fransk-belgiske tegneserier. I sum er dette en fin utgivelse, som plasserer seg inn i en tradisjon der vi en gang hadde årvisse samlebøker med vitsetegninger her til lands.

firekanta

«Firekanta julen 2016»

Av: Nils Axle Kanten

36 sider

59,90 kroner

Strand Comics/Bestselgerforlaget

 

Veums utfordringer

Juleheftene domineres av humoristiske tegneserier, og da er det flott at «Varg Veum» er ute i julehefte for fjerde gang. Gunnar Staalesen har laget juleheftet sammen med Arild Wærness (medforfatter) og tegneren Mike Collins. Denne gangen skal ikke Veum være julenisse i juletiden. I stedet får han et oppdrag om å passe på en vikingskatt på Permanenten. Skatten blir selvsagt stjålet, og dermed må Varg Veum ut på jakt for å finne den igjen. Oppdraget bringer ham i kontakt med en walisisk tegner, kriminelle elementer og en historieprofessor, og Veum må til Oslo for å finne spor i saken. Collins tegner veldig godt, og han viderefører den flotte stilen fra de forrige juleheftene. Historien er en spennende whodunnit med overraskende elementer, morsomme replikker og noen doser bergensnostalgi. Det er godt å se at «Varg Veum» nok en gang byr på gode leseopplevelser.

varg-veum

«Varg Veum: Stengte dører»

Av: Gunnar Staalesen, Arild Wærness og Mike Collins

36 sider

59,90 kroner

Egmont Publishing

 

Litt av hvert

Rutetid er Frode Øverlis sideprosjekt med vitsetegninger. Øverli blander sin elleville og herlige strek med mer eller mindre morsomme poenger. Enruterne er også basis for bladet Rutetid, der det trykkes en blanding av ulike vitsetegninger og tegneserier. Årets julehefte er en slags spesialutgave av bladet med Rutetid-vitsetegninger og en salig blanding av ymse vittigheter. Karstein Volle, Tor Ærlig, Nils Axle Kanten og Tore Strand Olsen er blant dem som peker seg spesielt ut, men på grunn av formatet får ingen av dem og de andre bidragsyterne vist seg ordentlig frem. Dermed blir dette en samling med smådykk i hummer og kanari, der man savner muligheten til å gå i dybden. Like fullt er dette en trivelig blanding julelektyre.

rutetid

«Rutetid og gjengen Julen 2016»

Av: Frode Øverli m.fl.

36 sider

59,90 kroner

Egmont Publishing

 

På moen igjen

«Nr. 91 Stomperud» er en årviss gjenganger blant juleheftene. Den klassiske tegneseriehelten har hatt julehefte helt tilbake til 1938, og det er Håkon Aasnes som nå har ansvaret for soldaten. Han tar for seg Stomperud og befalet både i leir og i felt, og selvsagt avsluttes juleheftet med hjemturen til Sørum. Underveis møtes Stomperud og Petra, det blir forviklinger blant befalet og obersten må bryne seg på både en robot og en dobbeltgjenger. Her er og der er det gode morsomheter, men årets julehefte er helt på det jevne med gode tegninger av Aasnes.

91-stomperud

«Nr. 91 Stomperud»

Av: Håkon Aasnes

36 sider

59,90 kroner

Egmont Publishing

 

Stomperud i Fremmedlegionen

De siste årene har forlaget Egmont gitt ut en alternativ utgave av «Stomperud»-juleheftene. Der ser man nærmere på soldatens forfedre, og tegneserien har fått en mer moderne utforming enn det andre «Stomperud»-juleheftets rigide lay-out med tekst under rutene. I år er Stomperud på eventyr en spesielt sprek utgivelse. Terje Nordberg (manus) og Magne Taraldsen (tegninger) har laget en artig historie fra 1800-tallet der Stomperud og en av Nr. 87s forfedre ender opp som fremmedlegionærer i Nord-Afrika. Manuskriptet er velskrevet med både humor- og spenningselementer og har mye til felles med episke fransk-belgiske humortegneserier. Magne Taraldsen tegner godt, og han leverer her sitt beste Stomperud-arbeid så langt. Dette er et av årets beste julehefter.  Anbefalt!

stomperud

«Stomperud på eventyr: Julen 1872»

Av: Terje Nordberg og Magne Taraldsen

36 sider

59,90 kroner

Egmont Kids Media

 

Vangsgutane møter Knut Gribb

Det er 75 år siden «Vangsgutane» ble skapt i år. Selvsagt markeres dette på forsiden av årets julehefte, og Fonna forlag leverer en spennende, nylaget historie av Nils Nordberg (manus) og Ivan Andreassen (tegninger) om Vangen-brødrene. Denne gangen må de til Kristiansund for å skaffe medisin til moren deres, og det gir dem en rekke interessante utfordringer underveis. Blant annet blir de blandet inn i et kriminaldrama, og der får de hjelp av selveste Knut Gribb til å ordne opp. Vangen-brødrenes rival Larris er med, og det er godt å se ham fremstilt med flere sider enn den typiske slemme gutten i nabolaget.  I heftet er også en klassisk historie av Leif Halse og Jens R. Nilssen fra 1952. Nilssen var en av landets beste tegnere, og det er en fryd å se hans glimrende tegnearbeid. Mens plottet i den nye historien er mer spennende og interessant, er det like fullt sjarmerende å sette seg mer enn seksti år tilbake i tid og se «Vangsgutane» slik de en gang var.

vangsgutane

«Vangsgutane 75 år»

Av: Nils Nordberg, Ivan Andreassen m.fl.

36 sider

56 kroner

Fonna forlag

Anmeldelsene er tidligere trykt i Sydvesten 13. og 20. desember 2016.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *