Årets julehefter: Litt forskjellig

Som vanlig har Kristian Hellesund anmeldt julehefter for avisen Sydvesten. Her er et nytt knippe anmeldelser derfra.

 

Tvillingpøblene slår til

Den norske tradisjonen med julehefter i tegneserieform startet etter alt å dømme opp med «Knoll og Tott» og utgivelsen «Knold og Tot i Skole» fra 1911. Gjennom mer enn hundre år har «Knoll og Tott» vært en del av en norsk forlagstradisjon, der årvisse utgivelser med pøbelguttene har vært regelen. Årets julehefte er laget av Harold Knerr og inneholder søndagssider fra 1947 og 1948. Knerr har for lengst latt den dysfunksjonelle familien bosette seg på en øy på de sørlige breddegrader, der humoren er bygget opp gjennom rampestreker internt i familien eller mot øyens innfødte. Dette juleheftet sparker mot alt og alle, og de anarkistiske tvillingene har få hemninger der de bruker dyr, medmennesker og gjenstander for å nå sine mål og samtidig skape absurde, morsomme situasjoner. De som kjenner «Knoll og Tott» får akkurat hva de tror og ønsker, og Knerr er på disse søndagssidene inne i en periode der tegnestilen hans for lengst har funnet sin vellykkede form.

kot

«Knoll og Tott Julen 2016»

Av:  Harold Knerr

36 sider

57,90 kroner

Egmont

 

Nytegnet klassiker

Historien om «Knoll og Tott» er også historien om den alternative versjonen av «Knoll og Tott». Etter en rettssak fikk «Knoll og Tott»-skaperen Rudolph Dirks muligheten til å lage sin utgave av tegneserien, mens Harold Knerr i 1914 fikk videreføre den opprinnelige utgaven. Her til lands har Dirks’ alternative versjon blant annet gått i julehefter som «Kapteinens jul», og navnene Knoll og Tott finnes ikke i tegneserien. Mens man de første årene brukte Dirks’ egne tegninger i disse juleheftene, har man i flere år basert seg på nytegninger av tegneseriene til Rudolph Dirks. I år er det den franske tegneren Thierry Capezzone som har nytegnet «The Captain and the Kids», og det har han gjort på en utmerket måte. Årets «Kapteinens jul» skiller seg også fra det vanlige «Knoll og Tott»-juleheftet ved at persongalleriet begir seg ut på en sjøreise etter at kapteinen prøver å stikke av fra sydhavsøyen. Underveis blir det store forviklinger med både dyr, sjømenn og familien selv, og det hele er både morsomt og til tider med overraskende poenger. Puristisk sett skulle man ønske å se tegninger av Rudolph Dirks i juleheftet, men heldigvis er Dirks’ idéer og morsomheter såpass gode sammen med Capezzones tegninger at det ikke blir et savn. Men dette juleheftet gir helt klart mersmak på flere tegneserier med pøbeltvillingene og deres dysfunksjonelle familie i helt andre settinger enn på en sydhavsøy. For eksempel er det mye godt materiale av Rudolph Dirks fra før 1910 med handling fra New York, men også flere av familien Voms reiser rundt omkring i verden hadde det vært spennende å se i Dirks’ strek.

kapteinen

«Kapteinens jul – Julen 2016»

Av: Rudolph Dirks og Thierry Capezzone

ISBN 978-82-516-6622-0

36 sider

59,90 kroner

Bladkompaniet

 

Rocky inntar Stockholm

rocky

De siste årene har juleheftet til «Rocky» ofte vært denne anmelders favoritt. Også i år er juleheftet til Martin Kellermans selvbiografiske karakter blant de beste, men i år blir det en slags anakronisme. Der «Rocky» i norsk oversettelse har vært en norsk tegneserie der hovedpersonen selv bor i Oslo, velger man å bruke den opprinnelige Rocky i dette juleheftet. Dermed blir Rockys julefeiring på et utested i Stockholm fremstilt som en juleferie i den svenske hovedstaden. Innholdsmessig skiller det seg lite fra det Rocky vanligvis er: En dialogbasert tegneserie med mange hverdagsbetraktninger og solide doser filosofiske diskusjoner. Disse holder en høy standard i juleheftet, og en del interessante tanker rundt julen og julefeiring hever utgivelsen. Anbefalt!

«Rocky feirer jul på byen i Stockholm»

Av: Martin Kellerman

36 sider

59,90 kroner

Strand Comics/Bestselgerforlaget

 

Gremlins i Andeby

Juleheftene med norskproduserte Donald Duck-historier har ofte vært blant de beste i juleheftebunken. Slik er det også i år, der Knut Nærum og Arild Midthun setter Magica fra Tryll opp mot onkel Skrue og Donald i hovedhistorien. Magica har en magisk plan det hun skal bruke gnomer for å tilrøve seg innholdet i Skrues pengebinge. Dette slår feil, og gnomene går i stedet berserk overfor Andebys godterier. Vi får dermed en herlig og morsom historie der Midthun tegner særdeles godt. I tillegg inneholder juleheftet to gode småhistorier. Nok en gang leverer Midthun & co varene!

norsk_donald_side_1

«Donald norske historier: Godtegnomene»

Av: Knut Nærum og Arild Midthun. Idé: Anne Marie G. Storhaug

36 sider

59,90 kroner

Egmont Publishing

 

Julesangtrøbbel

Carl Barks var den store Disney-tegneren. Mange av de gode tegneseriene med Donald Duck, onkel Skrue og de andre endene var det han som laget. Hvert år presenteres Barks-historier i et eget julehefte, og i år har redaksjonen funnet frem en ordentlig Barks-klassiker i form av «Skrue blir spandabel» som hovedhistorie. Dette er en herlig, ellevill og uforutsigbar julefortelling der onkel Skrue kjøper julegaver til en hund ut fra den engelske julesangen The Ten Days of Christmas. Historien egner seg nok best for eldre lesere som kjenner julesangen, men den er herlig lesning. Dette er årets beste Disney-julehefte!

cb

«Carl Barks’ jul 2016»

Av: Carl Barks

36 sider

59,90 kroner

Egmont Publishing

 

Hos hillbillyene

«Snøfte Smith» er en amerikansk tegneserie med lang fartstid i Norge. Blant annet ble den trykt i «Allers» i en årrekke, og julehefter med tegneserien er en årviss tradisjon. Snøfte selv er en lat, amerikansk hillbilly som helst vil spille kort med venner eller kose seg med hjemmebrenten sin. Like fullt er han familiefar og stiller opp når det passer ham. Persongalleriet kan sammenlignes med «Jens von Bustenskjold», der det er de lokale bygdeoriginalene som står i sentrum. Årets julehefte består av søndagssider laget av Fred Lasswell i 1971. Her til lands er det helst Lasswells versjon av «Snøfte Smith» vi har sett, og den byr på lun bygdehumor, artige situasjoner og en og annen artig observasjon av menneskesinnet. Flere av søndagssidene har vært trykt på norsk tidligere, og da kunne det vært greit å utfordre forlaget: John Rose, som lager den moderne utgaven av «Snøfte Smith», har tatt seg av forsiden. Kanskje det hadde vært greit å se noen av Roses tegneserier i et kommende julehefte?

snofte

«Snøfte Smith Julen 2016»

Av: Fred Blasswell

36 sider

59,90 kroner

Egmont Kids Media Nordic

Anmeldelsene er tidligere trykt i Sydvesten 13. og 20. desember 2016.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *