Dypdykk i jødisk historie

«Da skriver jeg millionbutikk», svarte journalisten som ringte Øyvind «Flis» Sagåsen fra Bergens Tidende og spurte ham hvor mye Norsk Seriebyrå var verdt. Øyvind nølte med å svare konkret på spørsmålet nettopp fordi Norsk Seriebyrå ikke tjente så mye penger. Dermed ble overskriften «Tegneserier fra Odda millionbutikk». Siden er Øyvind blitt en mer erfaren mann i bransjen, og har flyttet fra Odda til Stavanger, hvorfra han tegner «Radio Gaga».

Øyvind var en av gjestene på årets Stribefeber, og fikk åpne søndagens publikumsprogram.

radio-gaga-utvidet-sendeflateRadio Gagas andre bok «Utvidet Sendeflate» kom i høst, tre år etter den første. Ennå får serien kanskje en litt stemoderlig behandling sammenlikne med toppsjiktet. Men på spørsmålet om han kunne tenke seg et eget Radio Gaga blad, nølte han.  Det er en fordel å være i «vogn nr. 2» på et så populært blad som Pondus, mener han.

Kristian Hellesund og Haakon W. Isachsen fulgte begge sine foredrag fra gårsdagen. Hellesund med et foredrag om sakprosategneserier i norske aviser. Selv om han hadde med flere eksempler, og særlig trakk fram den danske tegneren Børge Pramvigs viktige bidrag til sjangeren, hadde han ikke materiale til mer enn et kvarter, og spedde på med sin mer velkjente presentasjon av eksempler på tidlige, norske omtegninger av amerikanske avisserier.

Isachsen hadde derimot ikke problemer med å bruke ca. en time på å presentere årets julehefter, og hadde tatt med alle, også de som ikke kommer ut på Egmont eller er å finne i den såkalte «sjokkselgeren» – dvs. Bladcentralens utsalgstativ for de offisielle juleheftene. Det er veldig mange mennesker som bare leser tegneserier i jula, minnet han om.

img_4659
Hanne Sigbjørnsen (f.h.) alias TegneHanne,, med redaktør Tonje Tornes

Søndagens viktigste gjester var muligens Hanne Sigbjørnsen og Lise Myhre, på grunn av det ekstra publikummet som disse bok-og julehefteaktuelle gjestene dro inn, men festivalens mest interessante gjest var Elke Renate Steiner. Denne tyske serieskaperen har særlig utmerket seg med sine sakprosaserier, med en særlig interesse for tysk-jødisk historie. En av hennes mest kjente serier er en kortbiografi om den tragiske historien til verdens første kvinnelige rabbiner, Regina Jonas (laget for det engelskspråklige medisinertidsskriftet Habitus Diaspora Journal).  Med støtte fra festivalen Jüdischen Kulturtage og Jüdischen Volkshochschule Berlin laget hun første bind av serien «Des Anderen Mendelssohns», om Mendelssohn-familiens «svarte forfatteren Dorothea Schlegel og medisineren Arnold Mendelssohn. Det andre bindet i serien, tidligere omtalte Karl Mendelssohn Bartholdy, ble laget uten støtte for å gi henne større kunstnerisk frihet. Hun er også svært interessert i medisinsk historie, og kombinerte to av sine yndlingstema i en historie om Käte Frankenthal som skapet kontrovers da den sto på trykk i den tyske legejournalen Deutsches Ärztblatt. Legeforeningen var ikke sikker på om de ville gripe fatt i Frankenthals historie.

img_4635
Elke Renate Steiner på Stribefeber

Men hvorfor denne interessen for jødisk historie; er det det utslag av den tyske nasjons dårlige samvittighet? For Elke er det litt mer personlig enn som så. Familien hennes drev med interreligiøst arbeid da hun vokste opp i Bremen. Senere ble hun det i ettertid selv omtaler som en «kristenfundamentalist» i en menighet med stor ærbødighet for jøder. Hun er ikke lenger i disse miljøene (det hører muligens med til historien at hun er kommet ut av skapet som lesbisk), men respekten og interessen for det jødiske folk har hun beholdt.

innen_elke03
Regina Jonas

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *