Kulminasjonen av et sørlandsprosjekt

Stribefeber på lørdag startet med en intern workshop med Ida Neverdahl, Øyvind Sagåsen og Karstein Volle, i tillegg til festivalens to gjester fra Goethe-instituttet, Karolina Chyzweska og Elke Renate Steiner, Prosjektet er ment å resultere i en tegneseries som kommenterer vår tids høyrenasjonalistiske strømninger, men Volle måtte innrømme at det hadde blitt mer diskusjon enn tegning første dagen.

img_4564

Politikk på høyt nivå sto også først på dagsordenen for publikumsprogrammet, da førsteamanuensis Mike Prince (over) ved Universitetet i Agder analyserte Marvels Civil War-serie fra 2007 i konteksten til amerikansk politikk. Foredraget hadde fått tittelen «Whose side are you on? Marvel’s Civil War in the Age of Donald Trump».  Spørsmålet er betimelig også i forhold til Prince selv, ettersom han nølte med å ta side i denne for øyeblikket verdens mest brennbare politisk sak. Han var mer opptatt av å forklare enn å ta avstand, og påpekte at han selv stemte på tredjekandidaten, Gary Johnson.

img_4579

Etter Prince foredro Haakon W. Isachsen grundig og i detalj om (tegneserie-)juleheftenes historie, før Kristian Hellesund stort sett overtok styringen med dagens program. Han leverte sitt standard foredrag om norsk tegneseriehistorie, men ikke før Bård Lilleøien (over) hadde fått anledning til å presentere sitt nyeste prosjekt, «DiS». Basert på første kikk ser det ut som om DiS blir en mer «seriøs», i alle fall mindre tøysete og mer historiefokusert, tegneserie enn Dadaph Serraph. I følge Lilleøien ligger serien også tettere opp til science fiction enn fantasy. Beretningen om paladinen Embla og hennes rival Panik på eventyr i Atlantis kommer til å bli lansert digitalt i mai neste år, på Retrospillmessen i Sandefjord. I mellomtiden kan prøvesidene nytes på Nettserier.

img_4598

Ettermiddagens og kveldens program var ellers ganske blandet, og for det meste dirigert av Hellesund. I tillegg til Ida Neverdahl (over), som er aktuell med den nye stripeserien «Puma», intervjuet Karolina Chyzweska og senere Karstein Volle, som i tillegg til «Muffens» har bidratt (med farger og bobling) til Sørlandets egne brennaktuelle superhelserie, «7: Trusselen fra Dypet».

F.v. Ole Bernt Tellefsen, Kenneth Iversen, Karstein Volle og Kristian Landmark
F.v. Ole Bernt Tellefsen, Kenneth Iversen, Karstein Volle og Kristian Landmark

Presentasjonen av sistnevnte, en superheltserie om sju barn med superkrefter, var for øvrig dagens mest populære innslag på Stribefeber. Kanskje var denne boka et prosjekt som hele miljøet hadde ventet på i spenning noen år?

7-trusselenFor opphavsmennene Ole Bernt Tollefsen og Kristian Landmark har vært flere ganger på Stribefeber for å snakke om prosjektet før boka endelig kom nå i høst. Forfatterne ville først gi ut historien som roman, men fikk høre fra Cappelen Damm at den egnet seg bedre som tegneserie. Først etter å ha snakket med Josef Yohannes på Stribefeber løsnet det, og de kom i kontakt med tegner Kenneth Iversen. Litt spissformulert kan en kanskje si at 7 er Sørlandets egen Krüger & Krogh.

 

 

2 tanker om “Kulminasjonen av et sørlandsprosjekt

  1. Besøket varierte fra dag til dag, og det varierte fra programpost til programpost. Det tok seg opp den siste dagen. Jeg er blitt fortalt at 70-80 publikummere fikk med seg programposten med Lise Myhre, og både hun og TegneHanne satt og signerte i en time etter festivalen var avsluttet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *