Bilaget er best

Pondus nr. 3/2018 er vel verdt å se nærmere på.

Det er ikke alltid at bilaget er mer spennende enn selve tegneserieutgivelsen. Slik er det med Pondus nr. 3/2018. Redaksjonen har valgt å legge ved et spennende bilag med ulike tegneserier. «Pang! Pang!» er på 36 sider og er en slags katalog for en utstilling på Serieteket i Oslo. Utstillingen åpnet 21. mars og viser stripetegneserier fra 12 kvinnelige, nordiske serieskapere.

Det kan være vanskelig å vurdere en ny tegneserie ut fra seks enkeltstriper, men her i alle fall et forsøk på å omtale dem. Det er i hovedsak svenske og norske serieskapere som får fokus i bilaget, og det er spesielt interessant å lese tegneseriene «Ett skritt av gangen» av Melanie Sassarini og «Takk for kaffen» av Josefine Nilsson Ahrman, som begge er hverdagsserier som sentrerer seg rundt interessante hovedpersoner.

Fra «Lille Berlin» av Ellen Ekman.

Samtidig viser Frida Malmgren lovende tendenser og gode, troverdige dialoger med «Jentene på haugen», mens «Stress» av Ingrid Bomann-Larsen er definitivt verdt å se nærmere på med mange gode poenger. «Puma» av Ida Neverdahl og «Lille Berlin» av Ellen Ekman er gamle kjente som allerede har vist høy kvalitet og som også her i «Pang! Pang!» understreker dette gjennom gode tegneseriestriper. Det ser vi også fra dansk-norske Maren Uthaug som med «Ting jeg gjorde» har skapt en strekpersontegneserie med gode og overraskende poenger. Det finner vi også i Ida Larmos «Værbitt», som har et herlig samspill mellom en nordnorsk setting og en søring som hovedperson.

En «Puma»-stripe av Ida Neverdahl.

Selve «Pondus»-bladet av Frode Øverli viser at serieskaperen fra Vadmyra fremdeles er i godt slag med sin tegneserie. Her er det mange morsomheter det er verdt å le av. Samtidig er det viktig å legge merke til «EON» av Lars Lauvik og «Hjalmar» av Nils Axle Kanten. Lauvik er i storslag, og nok en gang har sotraværingens humoristiske blikk på verden mer enn latter å by på. Kantens blikk på forhold og medmenneskelige opplevelser er av høy standard i bladet.

Samtidig er «Radio Gaga» og Øyvind Sagåsen i storslag der han ironiserer rundt sjekking og uteliv, og Børge Lunds «Lunch» har flere morsomheter som gjør det verdt å plukke opp «Pondus»-bladet. Magnus Henriksens «Storefri» kan noen ganger presentere et altfor ekstremt skolemiljø, men i dette bladet byr Henriksen både på gode vitser og troverdige situasjoner.

Et eksempel på Maren Uthaugs «Ting jeg gjorde».

Tegneserieheftet «Pondus» er av høy standard nok en gang, og Frode Øverli viser som vanlig at han kan ta den norske hverdagen med skråblikk. Joda, vi tåler en og annen resirkulering av enkelte vitser og settinger, men Øverli leverer som det holder likevel. Sammen med et såpass godt bilag som «Pang! Pang!» blir dette Pondus-heftet et godt kjøp.

 

Pondus nr. 3/2018
Av Frode Øverli m. fl.
52 sider + 36 siders bilag
65,90 kroner
Egmont Publishing

Dette er en redigert og utvidet utgave av en anmeldelse trykt i Sydvesten 22. mars 2018.

Les også:
Pang på Serieteket

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *