Fra prærien til fronten

Louis Salvérius’ Blåjakkene er ute i ny, norsk utgave for første gang på flere tiår.

Til nå har Outlands Blåjakkene-bøker prioritert å sørge for at norsk lesere og samlere kan komme a jour med seriens utgivelser siden oversettelsene stanset i 1994. Serien er fortsatt i full drift, og kom med sitt 62. album i 2018, men Outlands valgte format betyr at det norske markedet må vente en stund på flere nye album; albumene fra 2015 til 2017 kom i samlebok i fjor. Altså er det på tide å skue bakover.  

«1970-1972» samler de tre første albumene i serien. To av albumene er tidligere utgitt på norsk, men kun i Trumf Serien på 70-tallet. Lett tilgjengelige er de ikke.

Blåjakkene ble skapt av forfatter Raoul Cauvin og tegner Louis Salvérius for Dupuis i 1968, som en direkte reaksjon på at Morris tok med seg Lucky Luke fra Dupuis til Dargaud. Navnet Salvérius ringer nok bare en bjelle hos de mest seriøse norske kjennere av fransk-belgisk tegneseriekunst; han døde av infarkt i relativt ung alder, mens han jobbet med det fjerde albumet i serien. Dette blir altså den eneste Blåjakkene-boka der han har tegnet alt.

En vogn i vest

Den aller første historien, «En vogn i vest» (tidligere utgitt på norsk som «Farlig transport» i Trumf Serien 13, 1973), er en ganske arketypisk westernhistorie der hele plottet dreier seg om å hindre indianerne i å få tak i en vogn med ammunisjon – Et svært enkelt plott som må kompliseres gjennom en serie med farseaktige situasjoner for å få den til å vare et albums lengde. En og annen morsom vits forekommer, men uunngåelig blir det en del gjentakelser, og følelsen av uthaling slipper aldri taket. Man aner også, allerede her, at Cauvin hadde et ønske om å fortelle en historie som er litt mer seriøs på bunn, men han får det ikke til å gå i hop med den enkle komikken.

Fra nord til sør

Og Cauvin fryktet, som Thierry Capezzone forteller i forordet, at serien skulle bli for klisjeaktig dersom de ikke introduserte et mer unikt element. Slik var det at den amerikanske borgerkrigen ble innført som tema allerede i album to, «Fra nord til sør» (tidligere utgitt på norsk som «Vanntett plan» i Trumf Serien 21, 1974). Allerede fra første setning setter Cauvin den nye dagsordenen for serien: «Så, sersjant, det er erklært krig mellom nord og sør?». Nesten like raskt, og før vi er halvveis ut i første side, har korporal Blutch etablert sin rolle som en skamløs feiging, og med det også dynamikken mellom ham og den pliktoppfyllende sersjant Chesterfield.

Plottet er egentlig ikke så mye mer avansert enn i «En vogn i vest». Det hele dreier seg rundt brua som befinner seg langs en av de første frontene mellom nord og sør, og akkurat som ammunisjonsvogna er brua utgangspunktet for en serie med komiske episoder med en svak, rød tråd. Likevel er det lett å se hvordan både Cauvin og Salvérius modnet som fortellere siden det første albumet – Der Salvérius tidligere hadde en strek som lå tettere opp til Morris, ispedde han denne gangen sin klassisk fransk-belgiske strek et lite snev av naturalisme, noe som ble opprettholdt av etterfølgeren Lambil. På samme måten hadde Cauvin funnet fram til en mer vellykket balanse mellom humor og alvor. For en ting som han måtte ha innsett ganske raskt, er at dersom du skal lage en morsom tegneserie om krig, må du enten gjøre den fullstendig urealistisk (dvs. at ingen dør), eller omfavne den svarte humoren som kan trives i slike omgivelser. Cauvin valgte det siste, og tilførte serien dermed et element som gjorde det mulig å kople slapstick med innslag av seriøs historiefortelling.

For femten hundre dollar mer

«For femten hundre dollar mer» har igjen en forholdsvis episodisk historie, men med en større følelse av framdrift enn tidligere. I det hele tatt følger vi en gradvis, men tydelig modningsprosess for «Blåjakkene» gjennom hele boka. Chesterfield og Blutch blir lurt til å melde seg frivillig til å utføre sabotasjeaksjoner sammen med et par tvilsomme, men utspekulerte meksikanske leiesoldater (som, i en pussig sammenblanding med kinesiske stereotyper, har smale øyne og tenna på tørk). I tillegg til at de begge har velutviklete moralsk begreper, er Chesterfield og Blutch faktisk rimelig kompetente her, noe som gjør historiens forløp mer interessant å følge som westernserie. Deres største feil er at de ikke kan slutte å slåss, verken om bagateller eller mer alvorlige saker. Skildringen av forholdet mellom de to er fortsatt på et enkelt farsenivå –  Enda enklere enn i «Fra nord til sør» – men grunnlaget for det litt mer kompliserte forholdet de skulle komme til å få, er lagt.

Blåjakkene 1970-1972

Skrevet av Raoul Cauvin, tegnet av Louis Salvérius

Oversatt av Olivia Tångring

ISBN 9788770210393

150 sider

299 kr.

Outland/Zoom

Les Serienetts anmeldelse av den første boka i serien her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *