Bryllupsfeiring – 40 år etter

Fantomet fikk endelig sin Sala i 1977. I år markeres rubinbryllupet med et eget spesialalbum.

Det var stort da Fantomet og Sala Palmer endelig giftet seg. Mange tiår hadde gått siden de to møtte hverandre for første gang, og tegneserien om Fantomet har da også vært en slags såpeopera om forholdet mellom disse to tegneseriefigurene.

I desember er det førti år siden stripen der Sala og Fantomet sa ja til hverandre ble publisert i USA. Det markerer Egmont Serieforlaget med et eget tegneseriealbum. Her har forlaget valgt ut historier som viser utviklingen i forholdet mellom de to karakterene, og vi får blant annet overvære frieriet og selve bryllupet.

Når man ser nærmere på tegneserien, viser det seg at det opp gjennom årene har vært flere frierier. I tillegg har ekteparet møtt på flere potensielle kjærester. I ett tilfelle var for eksempel Sala klar for å gifte seg, men Fantomet dukket opp under bryllupet og kidnappet den vordende bruden.

Som album er dette en flott samling med Fantomet-historier fra trettitallet og frem til bryllupshistorien fra 1977. Her har forfatter Lee Falk samarbeidet med Ray Moore i de eldste historiene. Vi får også smakebiter fra Wilson McCoys tid som Fantomet-tegner, mens tegneserier tegnet av Sy Barry utgjør den siste halvparten av albumet.

Slik så det ut da Fantomet og Sala giftet seg i norske aviser i 1978. Mens tegneserien hadde snakkebobler i bladene, brukte avisene tekster under rutene. (Faksimile: Aftenposten, 19. august 1978)

Flere av historiene er av topp klasse, og det er spennende å se karakterenes utvikling. «Fangen i Himalaya», som åpner albumet, er både spennende og morsom og en flott innfallsport til de eldste Fantomet-tegneseriene. «En mann ved navn K. Walker», der Fantomet selv frasier seg hodeskalletronen og prøver seg som en vanlig mann i stedet, er en av de aller beste Fantomet-tegneseriene noen sinne. Som vanlig er den veltegnet av Sy Barry.

Egmont har gjennom flere år gitt oss gode Fantomet-samlinger som denne, og den er verdt å plukke med seg. Dette er gode actiontegneserier. Dessverre er forsiden ikke noe særlig, og forlaget kunne med fordel valgt et annet motiv.

 

«Fantomet: Rubinbryllupet»

Av: Lee Falk, Ray Moore, Wilson McCoy og Sy Barry

ISBN 978-82-429-5824-2

148 sider

169,90 kroner

Egmont Kids Media

 

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 12. oktober 2017.

1 tanke om “Bryllupsfeiring – 40 år etter

  1. Meget bra historier og album, tida går fort, men Fantomet består. I historiene om det 22. Fantomet skulle man tro de går igjennom 40-års-krisa, for hvor har de blitt av? Og hvorfor snakker ikke ungene om Sala? Hva er det vi ikke vet?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *