Da de fem store ble små

Da de fem store ble små

– Vi vil prøve å få verden til å assosiere “The Li’l Five” med Sør-Afrika, og vise dem hva vi kan gjøre her, sier den tidligere Supa Strikas-tegneren Karl Mostert. Serienett har snakket med ham om hans ambisiøse funny animal-albumserie. 

Strika Entertainment ringte Mostert mens han studerte på polyteknisk institutt i Cape Town. De hadde fått nummeret hans fra en av foreleserne på instituttet hvor han ofte kom i trøbbel for å tegne under forelesingene. – Jeg studerte grafisk design, så det var ikke nødvendigvis illustratør jeg skulle bli, forteller han. – Jeg begynte å illustrere lenge før det, men ble mye bedre på Strikas Entertainment fordi jeg var omgitt av andre tegnere som jeg kunne lære av.

Karl Mostert på Cape Town Comic Con

Strika Entertainment er oppkalt etter studioets flaggskiptittel, fotballserien Supa Strikas. Supa Strikas er Sør-Afrikas mest kjente varemerke innen tegneserier og tegnefilm; den er utbredt på fem kontinenter. I Norge var det fotballklubben Boing som utga serien, og nylig begynte Boings etterfølger, Kickerz, å trykke serien igjen, enda klubben har redusert satsingen på tegneserier generelt.

Tegneseriebransjen i Sør-Afrika er ikke for stor, men Mostert så seg likevel om etter andre tilbud. Han dro til Mamba Media, en rivaliserende tegneseriebedrift som også lagde fotballserier. For Mamba lagde han tegneserien Vusi Vuzela, Soccer Warrior. Deretter fortsatte han videre til Media24, der han tegnet Unicity, en spenningsserie om en ung reporter, for tegneserieheftet Mshana.  – Det var nok det beste stedet jeg jobbet, og sannsynligvis den beste tegneserien jeg kunne få til på det tidspunktet, mener han.

Vusi Vuzela, Soccer Warrior

Da Mshana ble lagt ned, ble ham med i studioet They Did This! Studioet består av tegnere som ønsker å gjøre sine egne ting Men i Sør-Afrika tjener du ikke mye stort på å gjøre dine egne ting. – Det er vanskelig å stole på publikum, det er ikke noe stort marked i Sør-Afrika for tegneserier, spesielt ikke nye tegneserier, forteller Mostert. Så han gikk tilbake til å gjøre leie-og frilansarbeid. Men They Did This! består, og det gjør også studioets store prosjekt, The Li’l Five.

F.v. i øverste rute ,de titulære fem: Hoofer, Ellie, Kitty, Leo og Rox

Serien er en funny animal eventyrserie i albumformat, og tittelen viser til de fem store som du finner i afrikansk dyreliv: løve, neshorn, leopard, elefant og bøffel. Men de fem hovedpersonene, som altså er hver sin representant for de fem store, er ungdommer – Derav navnet på serien. Indiana Jones-type eventyr, kaller Mostert det, men legger til: – Selv om serien har mer av en Tintin /Asterix-vibe.

Og i følge seriens hjemmeside er målet med serien å gjøre The Li’l Five like synonymt med Sør-Afrika som Asterix er med Frankrike og Tintin er med Belgia. Er dette fortsatt en ambisjon dere har?  – Ja, det har vi, svarer Karl Mostert, vi vil vise dem hva vi kan gjøre her. Men han innrømmer at det har gått litt tregere siste året fordi flere av de involverte har vært opptatt med å stifte familie.

Karl Mostert tegner serien. Moray Rhoda skriver den med innspill fra alle de andre i studioet, Ryan Carolisen tusjer, mens Andrew Cramer fargelegger og tekster. Det er studioarbeid, selv om serieskaperne opererer som et «virtuelt studio» for øyeblikket, fordi They Did This! ikke har egne lokaler.

For tiden holder de på med et nytt full-lengdes album (48 sider), som blir det tredje i rekken. I tillegg har de produsert to kortere historier. Bare det første full-lengdes albumet, «The Secret of the Black Cave» er tilgjengelig via Comixology. Har They Did This! tenkt å gjøre noe med den internasjonale distribusjonen?  Mostert innrømmer at de har ikke kommet særlig langt – Jeg mener, vi selger over hele verden, og jeg vet at vi har sendt mange album utenlands. Vi har bare ikke hatt tid og anledning til å snakke med utgivere, og vi vet ikke hvor vi skal begynne. Men jeg er sikker på at vi skal finne ut av det i nær framtid.

The Li’l Five på Facebook

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com