Dagen da det faktisk gikk til h…

Flu Hartbergs «Moderator» har tidligere gått som føljetong i Dagbladet hver lørdag. Nå er denne postapokalyptiske omsider endelig tilgjengelig i bokform. For oss som ikke har fulgt med på Dagbladets nettsider, er dette noe å prise seg lykkelig for.

Premisset for boken er like enkelt som det er genialt: Den høyrevridde nettdebattanten, Jarle, har lenge vært overbevist om at Norge er i ferd med å gå til helvete. En dag, mens han skriver arge debattinnlegg på internett i sin bombesikre kjeller, får han rett. Hele byen jevnes med jorden. Kort tid etter møter han Ludvig, en sosialist med sykkehjelm og hans politiske motpol. Det går straks opp for denne usannsynlige duoen at himmelhvelvingen er full av fiendtlige helikoptre og droner. Som ikke går av veien for å «zaploffe» restene av intelligent liv med laserstråler. Underveis lærer de over radioen at Synne Stabel fra «God Morgen, Oslo» er i live. De må redde henne. På deres reise kommer de opp i stadig nye absurde situasjoner og stifter stadig nye bekjentskaper. Rammeverket rundt «Moderator» kan virke oppskriftsmessig og velkjent ved første øyekast. Frykt ikke, om du tror du har lest noe lignende før tar du skammelig feil.

Selv under apokalypsen er det anledning til å diskutere kjønnsnøytrale pronomen
Selv under apokalypsen er det anledning til å diskutere kjønnsnøytrale pronomen

Dette er en spennings- og actionhistorie, men det er utvilsomt humor som står i fokus. Der våre to helter jages gjennom Oslos ruiner av laserskytende droner og helikoptre, snubler de stadig opp i underlige situasjoner. Alt fra romfolk til Bjarne Melgaards penistegninger er å finne i denne boken, og det meste som humoren spiller på, er ting som på et eller annet tidspunkt har vært gjenstand for brennhet debatt i vår virkelighet. Alt støttet opp av Hartberg særegne stil og overbevisende skildringer av en by i grus.

moderator-3Et annet sterkt aspekt ved boka er karakterene Jarle og Ludvig. Sidene fylles med troverdige karakterskildringer, og det er gøy å se deres forhold utvikle seg. Bokas avslutning er rett og slett et sørgelig farvel med to karakterer man er blitt veldig glad i. Det er rart å bli så glad i noen som ikke finnes i løpet av 125 sider. Det er ikke annet å gjøre enn å ta av seg hatten.

Hartberg har laget en bok som er langt morsommere enn det man skulle trodd gikk an med et slikt premiss. Det er ikke så veldig mange andre måter å si det på enn dette:

Han tar samfunnet så sykt på kornet.

Moderator
Av Flu Hartberg
ISBN 9788282550659
128 sider
280 kr.
No Comprendo Press

1 tanke om “Dagen da det faktisk gikk til h…

  1. Både denne tegneserieboken og Kristian Hammerstads TRIGRAMMATON fikk topp omtale i Magasinet (DagensNæringsliv) for lørdag 29. oktober.
    Noen andre som har tips om anmeldelser av tegneserier i dags- og ukepressen?i

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *