Den nye detektiven

De tre første albumene med «Jerome K. Jerome Bloche» er ute i en samlebok på norsk.

Outland er Norges største kjede med spesialbutikker for tegneserier. For noen år siden utvidet Outland driften til også å utgjøre utgivelser av tegneserier. Noen av tegneserieutgivelsene står Outland for alene, mens andre kommer i samarbeid med det danske forlaget Zoom. Zoom har i stor grad spesialisert seg på utgivelser av fransk-belgiske tegneserier i Danmark, og noen samlinger med for eksempel tegneserier som «Sprint» og «Blåjakkene» er kommet ut i Norge med Outland som medutgiver.

Den nyeste utgivelsen fra Outland og Zoom her til lands er en samlebok med tegneserien «Jerome K. Jerome Bloche». Det er ikke et nytt bekjentskap for norske tegneserielesere. Allerede i 1987 kunne man lese historier med tegneserien til den franske serieskaperen Alain Dodier i bladet «Serie Spesial». Senere har tegneserien gått som biserie i «Fantomet», og de aller fleste albumene er trykt i heftet.

I den nye samleboken går Outland og Forlaget Zoom tilbake til røttene. Vi får servert de tre første albumene med «Jerome K. Jerome Bloche» på ett sted. Førsteinntrykket er utmerket. Mens «Serie Spesial» i sin tid trykte tegneserien i svart/hvitt, presenteres den her i albumformat og med stive permer. Det kler tegneserien at den presenteres i riktig format, og tegningene til Dodier kommer mer til sin rett.

Hovedpersonen i tegneserien er tyve år gamle Jerome K. Jerome Bloche. Bloche ønsker å bli detektiv, og når den første historien starter en gang på åttitallet tar han et korrespondansekurs i etterforskning. En av kursdeltakerne er seriemorder, og som en del av detektivkurset involveres den rødhårede amatørdetektiven når kursholderen myrdes. Det er en lesverdig historie, der manusforfatterne Pierre Makyo og Serge Le Tendre blander både parallellhandlinger, spenningselementer, action og humor. «Jerome K. Jerome Bloche» er en morsom tegneserie, og mye av humoren ligger rundt hovedpersonen selv. Her er det underfundige replikker, overraskende momenter og øyeblikk som grenser til slapstickhumor. Bloche får ikke alltid til det han ønsker, og han plumper stadig ut i både uheldige situasjoner og med upassende replikker.

Tegningene til Alain Dodier er i stor grad holdt realistiske og med god sidelay-out, men i typisk fransk-belgisk stil har ansikter og persontegninger et mer karikaturaktig preg. Det er mange flotte bybilder og landskapstegninger i boken, og Dodier fremstår som en dyktig tegner som både vet å drive handlingen videre men også å skape ro for leseren.

De beste historiene med «Jerome K. Jerome Bloche» kommer senere i albumserien, men opptakten i denne samleboken er verdt å se nærmere på. «Jerome K. Jerome Bloche» er en god og annerledes detektivtegneserie som underholder på mange plan.

 

«Jerome K. Jerome Bloche»

Av: Pierre Makyo & Serge Le Tendre (manus) og Alain Dodier (tegninger)

Oversetter: Inger Heiberg Woxholtt

ISBN 978-87-93564-86-2

148 sider

299 kroner

Outland/Forlaget Zoom

 

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 11. oktober 2018.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *