Det moderne USA?

En ny reiseskildring foreligger fra Ida Neverdahl og Øystein Runde. Denne gangen har de to serieskaperne besøkt Los Angeles.

Etter at Øystein Runde og Ida Neverdahl besøkte tegneseriefestivalen KomMissia i Russland i 2013, laget de tegneserieboken «Moskva» sammen. Her forteller de om sine opplevelser i den russiske hovedstaden krydret med ulike sekvenser der blant annet et møte med Vladimir Putin står sentralt. I boken problematiserer Neverdahl og Runde også den politiske situasjonen i landet.

I fjor reiste de to serieskaperne til USA. I en periode oppholdt de seg i Los Angeles, der de blant annet gikk på konserter, fikk nye bekjentskaper, opplevde et demonstrasjonstog og prøvde amerikansk mat. Oppholdet er blitt til tegneserieboken «Hvordan kan Los Angeles knuse hjertet mitt?», som kom ut like før jul.

Akkurat som «Moskva» er «Hvordan kan Los Angeles knuse hjertet mitt?» en reiseskildring med flere lag. Runde og Neverdahl bytter på å være fortellere, og de to tegne- og fortellerstilene glir sammen til en større helhet i boken. Serieskaperne har valgt å bruke en tiltalende fargepalett i boken, og den minner om fargeleggingsbruken man kjenner fra Ida Neverdahls tidligere tegneserier.

I utgangspunktet er dette i likhet med «Moskva» en dagbok i tegneserieform. Men når man har med Ida Neverdahl og Øystein Runde å gjøre, så vet man aldri hva kan få på neste side. Begge er eksperter på å overraske i sine narrativer. Så også her. Det blir også sekvenser med filosofering og opplevelser som kanskje tilhører drømmeverdenen mer enn virkeligheten. For eksempel blir et møte med president Donald Trump en del av fortellingen.

Likevel er det møtene med vanlige amerikanere og opplevelsen av USA etter Trump-innsettelsen som oppleves som det viktigste i boken. Runde og Neverdahl er flinke observatører, og de lager interessante ord og bilder om opplevelsene sine. Samtidig er dette også en bok der sammenligninger blir viktige – spesielt sammenligningen mellom det man tror om USA i forhold til det Neverdahl og Runde faktisk opplever.

Som oppfølger til «Moskva» er «Hvordan kan Los Angeles knuse hjertet mitt?» enda en flott reiseskildring fra to spennende serieskapere. Boken inneholder mange fine skildringer, og den er helt klart blant det mer interessante laget av norske serieskapere i 2017. Anbefalt!

 

Hvordan kan Los Angeles knuse hjertet mitt?
Av Ida Neverdahl og Øystein Runde
ISBN 978-82-92226-66-7
100 sider
250 kroner
Jippi forlag

 

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 11. januar 2018.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *