Dette er årets tegneserier

Stor variasjon, både i stilart og sjanger, preger nominasjonslista til Årets Tegneserie. 

Dette er tredje året denne prisen deles ut, som vanlig i samband med Oslo Comics Expo.  Tidligere vinnere er Anja Dahle Øverbye for Hundedagar i 2016, og Lars Fiske for Grosz i 2017. Prisen deles ut til en norsk tegneserieskaper som har utmerket seg på et høyt faglig nivå, og inkluderer en pengepremie på 30 000 kroner.

Fagjuryen er nedsatt av prisstifterne, og består av Eivor Vindenes, Terje Thorsen og Berit Petersheim.

Serienett hadde dette å si om de fem nominerte (følg lenkene for fullstendige anmeldelser):

Sabotør
av John S. Jamtli
Utg. Cappelen Damm, april 2018

«Ikke siden Drabant-bøkene har jeg sett en norsk tegneserie som er så til de grader filmatisk komponert som Sabotør. Serien har ingen fortellerstemme (annet enn tekstruter som informerer oss om tid eller sted), bare et samspill mellom dialog og tegninger. Historien er handlingsdrevet, tett og preget av flere voldsomme, dramatiske og i det hele tatt utpreget grafiske scener.» 

 

 

 

Hysj 
Av Magnhild Winsnes
Utg. Aschehoug, november 2017

«I utgangspunktet er historiefortellingen filmatisk; observerende og uten eksternt narrativ, men grafisk er det atskillig med kreativitet.  Sidene passerer forbi som en strøm, en behagelig, malerisk og jevn strøm. Og her er det serieskaperens bakgrunn fra animasjon skinner gjennom: historiens flyt er usedvanlig sømløs; sjelden har jeg sett en så elegant komposisjon i en tegneserie.»

 

 

 

Hønsemannen
Av Ronny Haugeland og Aslag Guttormsgaard
Utg. No Comprendo Press, juni 2017

«Tegningene til Ronny Haugeland passer perfekt til serien, spastiske, elastiske og stiliserte som de er. Figurene hans er ekstremt ekspressive, og han boltrer seg i detaljer. Selv om handlingen kan trekke ut så skjer det alltid noe, ingen ruter føles bortkastet.»

 

 

 

 

 

Kvinner i Kamp
av Marta Breen og Jenny Jordahl
Utg. Cappelen Damm, mars 2018

«Med «Kvinner i Kamp» føles det som om Breen/Jordahl på mange måter går tilbake til utgangspunktet. Underholdningsverdien er redusert til fordel for å fremme et mer grunnleggende feministisk budskap, tilpasset den oppvoksende slekt. Dette er en kombinert lærebok og kampskrift, en bok som vil mye, men som også kan underbygge den viljen med en solid presentasjon.»

 

 

 

En Som Het
Av Kristoffer Kjølberg
Utg. No Comprendo Press, juni 2017

«Gjennom hele boken overrasker Kjølberg med sin kunstneriske allsidighet, men også med takten i tegneseriene sine. Han har en perfekt timing og viser den kanskje best med sine mer spontane tegneserier som brer seg ut i det hinsidige absurde. Alle har antagelig sine favorittuttrykk i Kjølbergs portfolio men jeg syntes jeg definitivt det er her han er best.»

 

Prisen blir delt ut på Deichman Hovedbibliotek i morgen klokka 20.00.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *