Det begynner med en overskrift

Torsdag lanserte No Comprendo samleboka «Dongery Klikker» på Tronsmo under tittelen «Panegyrisk hyllet av tølpere – Forandringer og forferdeligheter i det digitale skiftet».

Til stede, utenom redaktør Espen Holtestaul, var de tre bidragsyterne Flu Hartberg, Bendik Kaltenborn og Kristoffer Kjølberg.

Muntert presenterte hovedtaler Flu Hartberg boka i noe som kan minne om en parodi på banale og lett nedlatende næringslivforedrag («Hva er nettaviser, lurer mange på? Det er aviser på nett, da.») og ble mottatt av et publikum som tydelig var med på notene. – Vår bok er et slags møte mellom det analoge og det digitale, forklarte Flu. – Problemet er at vi føler vi har fått svekket tillit i befolkningen fordi vi har gjort så mye dumt og rart opp gjennom årene at folk tenker på oss som veldig useriøse og teite. En annen ting er at vi er ikke så trendy lenger. Vi var så kule på starten av 2000-tallet; nå er det kommet til andre som er mye yngre og trendy enn oss, for eksempel Narvesenbiblioteket. Men vi har ikke mistet grepet.

Overskriften «Eg er ikkje så veldig gira, for å seie det sånn» inspirerte til denne serien om en sliten ordfører.

«Dongery Klikker» begynte med at kollektivet fikk en oppringning fra Dagbladet, som ville ha en tegneserie til helgenummeret. Og de ville at Dongery som gruppe skulle stå bak denne tegneserien. Hartberg, Kaltenborn og Kjølberg var de tre medlemmene av Dongery som hadde kapasitet til å være med på prosjektet.  Til konseptet brukte de nettstedet norskeaviser . com , og lette fram lokalavis-overskrifter som kunne være utgangspunktet for tegneseriesider. Overskriften kunne være nesten hva som helst: «Eg er ikkje så veldig gira, for å seie det sånn» var bak en betalingsmur, så de fant ikke ut hva den handlet om, men Kjølberg lagde en side basert på overskriften. Som regel er overskriften utgangspunkt for et absurd gag, ofte litt overraskende, skjønt noen poenger ligger ganske opp i dagen. «Innvandringsdebatt med lav temperatur» ble til en debatt utendørs i kaldt vær, for eksempel. «Familiedag med ekte hai» var også en overskrift hvis gag nærmest ga seg selv.

F.v. ved bordet: Bendik Kaltenborn, Flu Hartberg og Kristoffer Kjølberg signerer «Dongery Klikker»-bøker på Tronsmo

De individuelle sidene er vanligvis den enkelte serieskaperens verk, men noen ganger samarbeider de på ukens side, med en som lager blyantskisser og en annen som tusjer. Det har også vært rom for gjestetegnere; Hartberg trakk fram Nulteliv-tegneren Espen Friberg og Dongerys Anders DaMonso (sistnevnte brukte siden til å lykkeønske moren sin, som fylte 70 år samme dag som serien skulle på trykk).  Han kunngjorde også at Sindre Goksøyr, et annet fast medlem av kollektivet, skulle få sin første Dongery Klikker-side på trykk denne helga.

På et direkte spørsmål fra salen innrømte Hartberg at de ikke hadde fått så mange tilbakemeldinger fra leserne, men at de hadde fått to forespørsler fra lokalaviser som ville gjøre en sak på at Dongery hadde laget tegneserie basert på overskrifter fra deres avis.

Egil Hegerberg, alias Bare Egil Band

Arrangementets musikalsk akkompagnement var ved Bare Egil Band, som selv mente at han hadde fått oppdraget fordi han opererer med et liknende premiss som Dongery Klikker: Han skriver og framfører en ny sang for hver konsert han holder, og disse sangene er ofte basert på hva han har hørt eller lest av lokalt nyhetsstoff. I tillegg til en ny sang spesielt for arrangementet, «Dongery Doo», framførte han to nylige eksempler på slike sanger – en om at Haugesund kommune har solgt brannstasjonen sin, og en annen om at en «illeluktende mann» var blitt sendt hjem fra Kongsberg sykehus.

Serveringen under arrangementet inkluderte rosinesker. Dette gir mening hvis du har lest en bestemt Dongery Klikker-side.

For de som gikk glipp av lanseringen har utgiver No Comprendo Press en lanseringsfest på Café Hærverk i Oslo førstkommende onsdag kveld kl. 19.

 

(Øverst: Flu Hartberg holder presentasjon på Tronsmo)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *