Nerdenes Hevn

Serieskaperteamet Bjørn Ingvaldsen og Kristoffer Kjølberg gjør det til en fryd å heie på de mindre kule elevene på mellomtrinnet

«Drittungene – Anti-festkomiteen»er den første boken i Bjørn Ingvaldsen og Kristoffer Kjølbergs tegneserie om skuleoutsiderne Pølsa, Gregor, Katti og Søla. Serien er skreddersydd for barn på mellomtrinnet, men passer også for eldre lesere, takket være troverdige karakterer og kreative, humoristiske situasjoner.

Bak kallenavnene skjuler det seg to gutter og to jenter som er lite populære på skolen. Frank er høy, Jan Gregor er rødhåret, Sølvi er iført briller og Kathrine har øynene godt gjemt bak panneluggen. På skolen holdes de utenfor og omtales som «drittunger» av medelevene. Når de blir ekskludert fra sommerfesten, bestemmer de seg for å slå tilbake.

For ungdom i brytningstiden mellom barn og tenåring er begreper som barnslig eller drittunge blant det siste man ønsker å bli kalt. Utålmodigheten som vekkes i de fire ungdommene av å bli nedvurdert i klassen, kommer godt til syne både på omslaget og de innledende sidene hvor leseren blir introdusert for figurene. Selve forsiden viser hovedpersonene på vei over gangfeltet, i en klassisk pastisj over plateomslaget til Abbey Road. Kroppsspråket er taktfast og ampert, og viser at nok er nok. Denne gjengen har tenkt seg steder.

På forsiden av boken befinner det seg også en rosa konvolutt som samtlige i klassen, med unntak av hovedpersonene, får utdelt ved bokens start. Inni konvolutten ligger en invitasjon til Amandas sommerfest. Når Frank, Jan Gregor, Sølvi og Kathrine innser at de er avholdt fra klassefesten bestemmer de seg for å ta hevn. Sammen danner en anti-festkomite for å spolere Amandas planer.

Tegneseriedebuterende Bjørn Ingvaldsen har skrevet flere humoristiske bøker for barn og vant senest i år Kulturdepartementets litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur for boken «Apollo»(Gyldendal, 2018). Kristoffer Kjølberg har lang fartstid som tegneserieskaper og var blant annet med å starte opp kollektivet Dongery i 1997. I fjor vant han prisen Årets tegneserie for «En som het» (No Comprendo Press, 2017) som samlet arbeider fra 2007 til 2017. Tidligere i år gav han også ut første bok i den humoristiske barnetegneserien Avisgjengen på Gyldendal. Samarbeidet mellom Ingvaldsen og Kjølberg fungerer utmerket.

Boken om drittungene er skrevet i et klart og muntlig språk som er herlig fritt for forsøk på slang. Ungdom gjennomskuer det som kjent fort når de voksne prøver seg på slikt. Historien fortelles utelukkende gjennom dialog, og flyten er god. Selv om deler av premisset for historien er mindre sannsynlig, er de enkelte scenene både troverdig og gjenkjennelig fortalt. Anti-festkomiteens kreative arbeid skal imidlertid ikke avsløres med spoilers her.

Bjørn Ingvaldsens tekst og Kristoffer Kjølbergs tegninger flyter sømløst sammen i boken. Knapt en strek er overflødig, og til og med snakkeboblene er diskré utformet, fri for konturlinjer. Håndteksten er lettleselig, og lyd- og bevegelseslinjene diskre tegnet i hvitt på den fargede bakgrunnen. Fargebruken er svært språkbevisst, med koder for det meste.

Fargekodingen i bakgrunnen brukes konsekvent til å skille mellom de ulike stedene handlingen foregår og mindre viktige detaljer inneholder bare svarte konturlinjer. Fargeleggingen av figurene er begrenset til hårfarge, hud og hodeplagg, samt lignende identitetsskapende detaljer som slips. I særskilte situasjoner mister figurene endatil hudfargen sin, som på side 37, når en farlig dør som åpnes farges rød og krever all oppmerksomhet i ruten. Fargegrepene er konsekvent utført med god virkning. Fargebruken har også en estetisk side, og bidrar til å friske opp det gjennomført sparsommelige uttrykket i tegningene.


Den første boken i serien om Drittungene er et solid stykke arbeid som virker veltilpasset målgruppen. Attityden ungdommene utstråler på omslaget er trolig noe mange kan kjenne seg igjen i. Historien har til og med en konstruktiv slutt. Her er det lite å kritisere.

Drittungene – Anti-festkomiteen
Skrevet av Bjørn Ingvaldsen, tegnet av Kristoffer Kjølberg
96 sider
279 kr.
Gyldendal

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *