Nemi og lyrikken

I år er det 100 år siden André Bjerke ble født. «Drømmesvart» er trolig det nærmeste vi kommer en tegneserie til hans ære i jubileumsåret.

I forordet antyder Nemi at forholdet hennes til André Bjerke begynte da hun oppdaget romanen «Enhjørningen» i tantens bokhylle. Ironisk nok var det samme boka som nesten ødela Bjerke for meg; den dag i dag lurer jeg fortsatt på hva galt vi vestlendinger gjorde mot ham for å bli så konsekvent negativt portrettert i «Enhjørningen» (og hva godt sørlendinger gjorde mot ham for å bli så demonstrativt mye mer positivt framstilt i samme bok). Heldigvis erkjente jeg at André Bjerke var så mye mer. Han var også en drømmer, en anti-skeptiker og en livsfilosof som kunne se skjønnhet og håp der andre så mørke og fortvilelse – Holdninger som han som vanligvis uttrykte mest effektivt gjennom noen få verselinjer. Holdninger som nærmest perfekt reflekterer Nemis egne.

«Det ror og ror» av Tarjei Vesaas

Nemi ønsker å være en reflektert serie, og den tendensen har blitt sterkere med årene, i tråd med at figuren Nemi selv gikk fra å være en moralist med rebellkomplekser til å bli en tankefull drømmer. Ikke alle utslag av denne utviklingen har vært like velkomne – De evinnelige meme-stripene – nei, jeg kommer ikke utenom dem denne gangen heller – er en billig erstatning for virkelige refleksjoner (for ikke å snakke om for virkelige striper). Langt bedre er Lise Myhre når hun, heller enn å gjengi sitater, gjengir hele dikt. Gang på gang har de visuelle tolkningsevnene hennes vist seg å være suverene i møte med lyrikk som hun virkelig forstår og kan relatere seg til. Ikke bare Bjerke (selv om han har skrevet eller gjendiktet 12 av 21 representerte tekster), men også Inger Hagerup, Bjørneboe, Saabye Christensen og ja da, også nynorske klassikere.

«Okkult intermesso» av André Bjerke. Gledelig Halloween!

Diktene hun velger seg har typisk sett klare budskap, men er preget av generelle, diffuse ordvalg, noe som åpner for enda mer personlige presentasjoner fra serieskaperens side. Igjen er det særlig Bjerkes formuleringsevner som gir henne denne muligheten, noe som kan være en viktig grunn til at han er så tungt representert. Innimellom har hun også valgt seg ut dikt med mer konkrete historier som anti-skepsismanifestet «Okkult Intermesso» og barnerimet «Bittelill og Ilsebill» (to svært ulike tekster av Bjerke) og Hagerups «Eventyr». Disse gir ikke samme kreative utløp for serieskaperen, men kan ses på som pustepauser mellom de mer vanskelige tekstene. Og i alle fall «Eventyr» inspirerte Myhre til å prøve nye ideer; historien er satt opp som en teaterscene, og har Ophelia som prinsessen i stedet for Nemi. For ettersom tegneserien Nemi har kommet til å dreie seg mer og mer rundt et fast persongalleri, har Lise Myhre også blitt nøye med å involvere resten av dem i de illustrerte diktene. «Personlig» betyr ikke at det alltid må dreie seg om Nemi selv.

«Eventyr» av Inger Hagerup

Selve designet på boka er velvalgt; rent, smakfullt, og tar seg godt ut i bokhylla. Redigeringen er ikke like «ren», på den måten at boka inneholder en del fyllstoff, i form av helsider og forsider. Helsidene er typisk blant de mer personlige, forsøksvis dype og «til ettertanke» fra serieskaperens senere produksjon, så de passer stort sett veldig bra inn. Mange av dem er selv dikt, rimende eller ikke, fra Myhres egen penn. Forsidene er mer åpenbart sidefyll. Legger man velviljen til, kan disse også ses på som pustepauser, selv om jeg kunne ønske meg litt færre av dem uansett. I forordet røper Myhre at hun samlet nok dikt til to bøker; men for å få det regnestykket til å gå opp, var fyllstoff kanskje nødvendig.

Og en runde til med dette hadde vært velkomment. Å samle Lise Myhres dikttolkninger er en god ide, som egentlig lå helt opp i dagen, og har blitt en vakker bok. Hvis man likevel skal resirkulere Nemi, er dette rette måten å gjøre det på.

 

Drømmesvart
Av Lise Myhre, med tekster av André Bjerke, Inger Hagerup m.fl.
ISBN 9788205517493
80 sider
299 kr. (veil.)
Gyldendal

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *