En annerledes Lucky Luke

«Lucky Luke»-album nr. 76 skiller seg fra de tidligere. Her er det Matthieu Bonhomme som har ansvaret for tegneserien, og han har laget sin egen variant.

En av de mest berømte fransk-belgiske tegneseriene her til lands er «Lucky Luke». Historiene om den ensomme cowboyen i gul skjorte og svart vest har vært publisert i aviser, blader, julehefter og album, og mannen som trekker raskere enn sin skygge kan vise til lange utgivelsesrekker i Norge.

Det nyeste albumet er nummer 76 i rekken, og det er et spesialalbum som opprinnelig ble utgitt på fransk i 2016 i anledning tegneseriens 70-årsjubileum. Albumet skiller seg fra tidligere album både i form og uttrykk. Der Lucky Lukes skaper Morris valgte seg en humoristisk og karikert tilnærming til Det ville vesten, finner vi en mer realistisk tolkning i albumet. Det er den franske serieskaperen Matthieu Bonhomme som står bak utgivelsen, og det er både en hyllest til og en spennende bearbeidelse rundt Lucky Luke og hans verden.

Bare tittelen «Mannen som skjøt Lucky Luke» gir albumet en nerve og spennende tilnærming. Historien i seg selv er egentlig ikke så veldig original, men kombinasjonen realisme og Lucky Luke gjør likevel albumet interessant. Vi er i westernbyen Froggy Town, der Lucky Luke som besøkende får følelsen av at situasjonen ikke er som den burde være. Brødrene Bone håndterer lov og orden i byen, og det er ugler i mosen rundt hvordan det oppdraget utføres. Dermed får Lucky Luke oppgaven med å finne ut hvem som ranet dilligencen. Det blir selvsagt intriger og overraskende hendelser, og Lucky Luke får en rekke utfordringer å hanskes med.

Det er forfriskende å se Lucky Luke brukt på denne måten. Karakteren fungerer også godt i et mørkere univers enn det vi kjenner fra tegneseriene til Morris og Rene Goscinny. I tillegg brukes det humoristiske virkemidler, og det er lett å få assosiasjoner til gode spagetti-westernfilmer ved gjennomlesingen av albumet.

Matthieu Bonhomme har gjort en strålende jobb med både manuskript og tegninger. Den mer realistiske koloritten kler både karakterene og tegneserien. Vi ser tydelig at dette ikke er Morris’ verden, men samtidig er ikke dette en ren, naturalistisk fremstilling. Det er denne kombinasjonen der både historie og tegninger står med en fot i hver leir som gjør dette forsøket ekstra interessant og verdt  å se nærmere på.

 

«Mannen som skjøt Lucky Luke»

Av: Matthieu Bonhomme

68 sider

89,90 kroner

Egmont Kids Media

 

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 16. mars 2017.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *