En hyllest til Finnmark

Øyvind Lauvdahl imponerer i postkortromanen «Kjære Sorgenfri».

Bergensforlaget Überpress’ viktigste satsing er antologiene med ulike genretegneserier, men innimellom kommer det også andre utgivelser. Nylig ble «Kjære Sorgenfri» av Øyvind Lauvdahl utgitt, og med denne tegneserieboken begir serieskaperen seg inn på nye veier. Dette er en samling av artige reisebrev i tegneserieform basert på tegneserier Lauvdahl har laget for årbøkene til den trønderske gateavisen Sorgenfri.

Hovedpersonen er onkel reisende Øyvind. Med denne referansen til Fragglene er tonen satt, og denne og en rekke andre populærkulturelle hint hever tegneserieboken. Det er en tilsynelatende selvbiografisk utgivelse, der Lauvdahl i episodiske blikk i hovedtrekk skildrer opplevelser fra Finnmark. Det er oppdageren som ser nærmere på ukjent grunn og kultur som står i sentrum, og Lauvdahl skildrer fylket med både respekt og skråblikk. Det blir også plass til å ta for seg en repetisjonsøvelse i Sivilforsvaret. I utgangspunktet burde det kapitlet falle utenfor både tematikken og konseptet, men Lauvdahl får besøket på Toten til å gli nærmest sømløst og naturlig inn i boken.

Øyvind Lauvdahl velger en humoristisk tilnærming til Nord-Norge, der han både spiller på fordommer og bekrefter vanlige oppfatninger. Samtidig er det noe å lære der Lauvdahl også legger inn fakta og betraktninger rundt landsdelen.

Tegningene er lekre, og de er ført i en klar og ren strek. Øyvind Lauvdahl er flink til å presentere hendelser i sekvenser, og det ser vi gang på gang her. I tillegg er boken fargelagt på en utsøkt måte.

Det har vært få tegneserieutgivelser fra Øyvind Lauvdahl de siste ti årene. Med Kjære Sorgenfri overbeviser Lauvdahl, og boken er en herlig introduksjon til Nord-Norge.

 

«Kjære Sorgenfri»

Av: Øyvind Lauvdahl

ISBN 978-82-93254-25-6

74 sider

200 kroner

Überpress

 

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 21. juni 2018.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *