En hyllest til galskapen

«Ernie» er en gammel kjenning for norske tegneserielesere. Nå er tegneserien hedret med en egen jubileumsbok.

Bud Graces tegneserie «Ernie» ble lagt ned tidligere i år. Det var da gått tretti år siden serieskaperen fikk de første stripene på trykk. Her i Norge har «Ernie» vært en suksesshistorie med eget tegneseriehefte, bokserie, julehefter og jevnlig publisering i aviser. Samtidig har bladet «Ernie» vært en viktig faktor for utviklingen av norske stripetegneserier. En rekke tegneserier, med «Pondus» av Frode Øverli i spissen, fikk viktig eksponering gjennom publisering i tegneserieheftet «Ernie».

«Ernie» er en ellevill tegneserie med et sprøtt og uforlignelig persongalleri. Hovedpersonen er Ernie Floyd, som da tegneserien startet opp arbeidet i en hurtigmatrestaurant som spesialiserte seg på blekksprutbasert mat. Ernies onkel Sid er en viktig karakter. Han er tegneseriens sleiping, og en rekke humoristiske poenger har basert seg på Sids økonomiske lurerier og gnitenhet. Ernies kjæreste Doris er også en viktig figur sammen med blant andre Ernies husvertinne Effie, legen Enos Pork og medlemmene i Pirayaklubben.

Sid Grace valgte en effektiv tegnestil med overtegninger og karikaturer som basis. Den fungerte godt til en tegneserie der visuelle gags var en viktig del. Samtidig er tekstene viktige i «Ernie». Det er mange gode og morsomme poenger, og Grace var aldri redd for å kommentere samfunnsutvikling, politikk eller hverdagens trivialiteter. Tegneserien er i høy grad politisk ukorrekt, og Bud Grace kom ved flere anledninger på kant med ulike amerikanske aviser. Grace valgte en uforutsigbarhet som basis for mange av morsomhetene, og det kunne virke som om serieskaperen rett og slett kunne spøke om alt mulig.

«Ernie: 30 år med galskap» gir leserne smakebiter fra tegneserien. Her får vi se Bud Grace kjøre på i sin stil, der overraskende poenger og vrier er en viktig del av handlingen. Grace har også valgt ut fire sekvenser han er spesielt stolt av, og dette er da også noe av det beste i samlingen. Etter at «Ernie»-bladet ble lagt ned i 2008 har det vært lite «Ernie» å se utenfor norske aviser. Derfor er det kjærkomment å få se nyere striper i denne samlingen. Selvsagt har man også tatt med det aller siste Bud Grace laget med tegneserien før den ble lagt ned. Noen smakebiter fra enruterne «Buds burleske buljong» er det også blitt plass til, og gode tekster rundt tegneserien og Bud Grace er også en del av boken.

«Ernie» er en morsom tegneserie, og Bud Grace er en dyktig vitsemaker. Tegneserien fortjener helt klart en slik samlebok, og den er blitt en flott presentasjon av Bud Grace som serieskaper.

 

«Ernie: 30 år med galskap»

Av: Bud Grace

ISBN 978-82-4296-134-1

120 sider

169 kroner

Egmont Kids Media AS

 

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 29. november 2018.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *