Et «nytt» Fantomet

Det irske forlaget Lightning Strike Comics satser på Fantomet. Første nummer av en ny miniserie med Ånden som går er nå i salg.

Det kan finnes mange versjoner av en enkelt tegneserie. For eksempel lages det tegneserier med Donald Duck og andre Disney-figurer av ulike forlag i flere land. Den samme situasjonen gjelder Fantomet. Det er den klassiske versjonen laget for aviser av manusforfatter Lee Falk og tegnere som Ray Moore, Wilson McCoy og Sy Barry som kanskje har gjort størst inntrykk på tegneserielesere, men Fantomet har også blitt produsert på lisens i land som Australia, Italia og Sverige. Best kjent av disse her hjemme er nok den svenske lisensproduksjonen, og de aller fleste av disse historiene er også trykt i det norske Fantomet-bladet.

For to år siden begynte det irske tegneserieforlaget Lightning Strike Comics å prøve seg litt frem med Fantomet-utgivelser. De skaffet seg en lisens fra rettighetshaverne i King Features Syndicate, og til tegneseriefestivalen i Dublin i 2016 ble det utgitt et tegneseriehefte for å markere karakterens åttiårsjubileum. I fjor ble denne utgivelsen fulgt opp av et enkeltstående hefte, «The Phantom: Scarlet Sapphire». I år går Lightning Strike Comics litt grundigere til verks, og forlaget satser på en miniserie med fire hefter der Ånden som går står i sentrum.

Første hefte av «The Phantom Strikes» har allerede vært i salg i noen uker. Det er den irske manusforfatteren David Williams som står bak, og med seg har han fått den erfarne, amerikanske tegneren Alex Saviuk. Saviuk har lang erfaring med å tegne superhelttegneserier for amerikanske forlag. Han er kanskje best kjent som tegner av «Spider-Man», som han har tegnet både som bladserie og avistegneserie. Han har også prøvd seg som tegner for Fantomet tidligere – blant annet for den svenske lisensproduksjonen i regi av forlaget Egmont.

Historien er actionfylt. Den foregår på Fantomets hjemmebane i Bengal, og der må Ånden som går hanskes med flere ting. Blant annet er noen gutter forsvunnet, det foregår mystiske handlinger rundt et skip og han utfordres av en kvinnelig motstander. Plottet er fartsfylt, og det inneholder en rekke detaljer som Fantomet-lesere vil nikke gjenkjennende til.

Historien foregår sannsynligvis før det moderne Fantomet giftet seg med sin Sala. Hun er en del av handlingen, der hun som Mrs. Palmer blant annet utforsker forsvinningene og har et besøk i De dype skoger. Vel så interessant er den nye fienden, som ikledd hijab prøver å nedkjempe Ånden som går med to sverd.

Tegningene til Alex Saviuk holder høy klasse. Han er en dyktig forteller som må sies å være en ekspert på actiontegneserier. Uttrykket er realistisk med noen ikke fullt så detaljerte bakgrunner, og det er en god flyt som gjør at historien flyter lett. Dette er en god start på en ny bladserie.

Historien avsluttes i «The Phantom Strikes» nr. 4, og det ser denne anmelder frem til. I mellomtiden skal «The Phantom Strikes» nr. 2 føre Fantomet til Norge. Bladet skal være i salg om ikke så lenge, og da er det «Varg Veum»-tegner Mike Collins som står for innholdet sammen med Arild Wærness.

 

«The Phantom Strikes» nr. 1

Av: David Williams og Alex Saviuk

28 sider

3,50 euro

Lightning Strike Comics

 

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 15. november 2018.

1 tanke om “Et «nytt» Fantomet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *