Fantomet nett no

Heftet avsluttar eit svært godt år på topp!

Ja, det har vore eit svært bra år for hefteserien «Fantomet». Nokre av utgåvene har vore mellom det aller beste ein kan forvente i dag, og redaksjonen jobbar steingodt med å setje saman velkomponerte samlingar. Ikkje alle nummer held like god kvalitet, men jamt over er dette framifrå arbeid frå ein god redaksjon.

Og når dei har det beste materialet tilgjengeleg, vert det endå betre. Denne gongen vert det ikkje full pott, berre nesten.

Framsida? Noko kjedeleg, vår mann i posisjon – klar til kamp. Sal Velluto har snekra denne, og eg saknar alt dei svenske malte framsidene, full av mystikk og drama. Denne vert for «super-aktig» og faktisk litt gammaldags. Karakter: 3.

Leiaren presenterer ein riktig kuriositet; ein veggbunad ein stad i Oslo, som ber umiskjennelege «Ånden som går»-preg. Interessant folkeopplysning; karakter: 5.

00_fa-ivy-crow

Hovudhistoria heiter «Mysteriet på Ivy Crown». Herr og fru Walker vitjar vener på Amerikas austkyst og får eit mysterium i hendene. Ein elev ved eit velrenommert universitet har forsvunne. Ting tyder på at universitetet ikkje er så reinhårig som alle trur, bl.a. er det tale om hemmelege ritual og brorskap – slikt som me har høyrt er ein del av maktstrukturen i det kvite USA. Ting vert riktig utriveleg for mange, også vår helt, men det endar nokonlunde godt til slutt. Bra manus frå svenske Silverbo og teikningar av spanske Ruiz – karakter 5.

00_fa-walkers-table-coverSå kjem 4 sider Fantomet Fakta – ein riktig godbit som tek for seg Fantomet globale historie – i alle land som har utgjeve serien. Det er overraskande mange og eksotiske variantar av både hefte, figur og serie. Pussig at det indiske Fantomet-bladet, som har både vestleg og Hindi tittel, er gløymt her. Karakter: 5.

Det er funne plass til ein tosidar frå 80-talet (her skal det jubilerast!) men dette er berre ein kuriositet for komplettistar. Karakter: 2.

Endeleg er livsfarlege og vakre Kriss (frå Valnor) attende. I ein forteljing som er mindre prega av (sedvanleg) krig og maktkamp, meir regulær Fantasy denne gongen. Det er nesten som eit kvileskjer i Kriss-historierekka. Dramatisk, om noko vi kan kalle «Dei fortapte borns hemmelege øy». Her vert det synsing, men Kriss og Thorgal-universet er alltid å rekne med. Karakter: 4.

Eit godt og solid hefte som avsluttar ein verkeleg bra årgang av bladet. Samla karakter: 3+5+5+5+2+4; 24, fordelt på 6 = blank 4.

Denne meldaren gler seg til neste år, der vi kanskje får ei utvikling av «Den tomme trona» samt flotte sideserier, som neste gongs «Undertaker».

Fantomet 13/2016
100 sider
67 kr.
Egmont Kids Media

13 tanker om “Fantomet nett no

 1. Beklager, Arild! Står det at andre enn Boix har laget forsiden, da er det feil. Tegener som på historien, Joan Boix. Ellers er jeg enig med deg i karakter på forsiden, noe ikke minst fargeleggingen må ta skylden for.

  1. Vel, det passer jo til en mørk, dyster historie. Skulle man hatt en knalle farger sånn som Bigfoot-forsida?

  1. Det vil han ikke. Denne historien ble nok skrevet/startet på før Fantomet gikk over til 22 sider. Den han holder på med nå er standard, 22.

 2. Saviuks «1943» var opprinnelig èn historie som måtte beskjæres i to deler. Glad ikke det samme skjedde her.

 3. Så langt jeg kan se er Joan Boix kreditert for at han har laget forsiden til dette heftet.

  Heller ikke jeg kjenner til at India har laget egne Fantomet-eventyr.
  De laget nok sine egne varianter til forsidene, men det samme gjelder helt sikkert flere land som ikke hadde egen Fantomet-produksjon.

 4. «Et svært godt år avsluttes på topp», vanskelig å være uenig her.
  Samtidig blir det vanskelig å bare velge en bestemt story som fortjener å bli kalt fjorårets beste FA-historie.

  I flere år er det lagt frem forslag om at leserne kan få velge flere historier, av flere gode grunner:

  Man unngår at alt for mange virkelig gode serier får null poeng.
  Og man unngår at leserne lar være å stemme fordi de slipper å velge mellom 3-5 favorittserier.

  Beste historie 2016 kunne sett slik ut:
  1. plass – Nummer…
  2. plass – Nummer…
  3. plass – Nummer…

  Dette skulle sikre at svært gå av (de gode) seriene får null poeng.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *