Fargerike Texer i salg nå

Tex Willer i farger ser ut til å være en indikator på større kunsterisk frihet, selv om kvaliteten kan variere.

Av Arild Wærness

Denne uka finner vi mange utgaver av Tex Willer i bladhylla. Jeg skal ta for meg de to jeg kjøpte (jeg kjøper ikke «Tex Kronologisk», og vanlig standard s/h Tex kjøper jeg aldri – bortsett fra forrige nummer, med Mastantuono på tegning. Men mer om det senere…).

Dette er det niende i en skikkelig bra serie som jeg har likt helt siden starten. Det pleier å komme 2-3 hvert år, og er et flott innslag i en bladkjøpers hverdag. Heftene gir oss en hovedperson fri for historiske tilknytninger og hensyn til hovedseriens univers. I stedet fokuseres det mer på mytene om ensomme jegere som jakter på skurker. Som oftest foregår historiene i et goldt, men vakkert ørkendistrikt, sannsynligvis Nevada/Arizona/New Mexico og traktene rundt. I de tilfellene der fortellingene omfatter områdets indianere er disse ofte preget av myter og «overnaturlige» hendelser. Disse fortellingene har tidligere vært av de beste i heftene, så også denne gang. Til slutt må nevnes at når forfatterne slipper seg løs fra hoveduniversets regler, gjør tegnerne likeså. De inspireres tydelig til å ta sjanser med det meste, slik at sekvensene blir både fargerike og løsslupne.

Selve historiene er nokså på det jevne —

 • En nokså sprø historie, tegnet i en realistisk stil, der Tex hjelper en bekjent som er offer for overnaturlig/monstrøs påvirkning. Her får de faglig assistanse av en kar som ellers har vært med i seriene før; magikeren Morisco. OK.
 • En flott akvarell (!!!)-illustrert historie om en hvit kvinne bortført av en apache-høvding. Bittersøt og rar historie, utrolig flott og drømmende illustrert av Tisselli.
 • En mer tradisjonell historie om Tex i kamp mot banditter som vil sette fri sin fangede bandesjef. OK.
  Heftets beste innslag; der Tex og Tiger Jack forfølger banditter som har utryddet en hopi-familie og kidnappet datteren. Historien har overnaturlig karakter, slik hopienes kultur er full av, og glitrende illustrert av Vannini.

Bra hefte, og enda et godt innslag i en god serie som fortjener mange lesere.

Tex Willer Fargebok 9: Skyggene truer
132 sider
Kr. 129,90
Egmont

Det neste er et stort fargealbum, altså tradisjonell A4-format, 48 sider, en slags nummer to i en uoffisiell serie, der første hefte fra i vår; «Painted Desert» var svært bra. Tittelen gjenspeiler at handlingen foregår ved grensen mellom USA og Mexico.

Dette heftet ligner «Painted Desert», og Mauro Boselli (forfatter) er jo selve sjefskokken når det gjelder alt som heter Tex. Illustratøren Alberti utfører her europeisk albumkunst i toppklasse, veldig ulikt den noe trauste Tex Willer fra hovedserien i svart/hvitt.

Historien viser en yngre Tex, som faktisk er i et meksikansk fengsel, uskyldig (sjølsagt!) sonende med hardt straffarbeid i sola. Han blir befridd på snedig manér av en vakker kvinne som har en uforrettet sak hun trenger hjelp til, og Tex er mannen. Samtidig får han en anledning til å rette opp gammel gjeld. Fabelaktig illustrert, som sagt, men noen nattescener over flere sider har fått en tanke for mørkt trykk, slik at detaljene (og de er der) er vanskelige å oppfatte.

En meget spenstig historie og et album i toppklasse, der formatet virkelig lar fortelling og ikke minst illustrasjoner skinne. Synd at de øket prisen med en tier siden «Painted Desert».

Ellers har kunnige eksperter på Facebook informert oss om at disse storalbumene er med i noe som forlaget Bonelli kaller «Forfatternes Tex», dvs. at utvalgte forfattere (og illustratører) får lov til å boltre seg i et utvidet univers, fri for kontinuitet og annet som legger bånd på fortellingene. For meg virker det som om den lille utgaven er en slags halvbror til dette frie universet. Det er kanskje derfor jeg syns at disse seriene er verdt å investere i .

Tex: FronterA!
Av Mauro Boselli og Mario Alberti
52 sider
Kr. 99,90
Egmont

3 tanker om “Fargerike Texer i salg nå

 1. Beklager at jeg har benyttet ordet «indianer». Jeg er for gammal til å endre vaner basert på 60 års liv, men får prøve så godt jeg kan. Ellers fortelles det at det bare er laget 4 storalbum av denne sorten, og ingen nye er på veg. Får håpe Egmont gir ut de to andre da, og at de ikke øker med en tier hver gang…

 2. Takk for et spennende innsyn i hvorfor du anser de mer «alternative» Tex-utgivelsene som mer løsslupne og frie i fortellerformen.

  Andre vil nok oppfatte det slik at selv Tex-episodene i hovedserien står nokså fritt til å bevege seg i ulike retninger innenfor Tex-universet. Disse har også stor svingradius og kan utbrodere episke serier med alt fra 96 til 500 sider, nokså stor frihet i den forstand.
  Hva gjelder atmosfære og persontegninger, varierer hovedserien mye, fra dystre skrekkscenarioer til mer renskårne krimintriger. Og jakten på gods og gull. Nevnte JETHRO av Boselli/Mastantuono viser styrken til de lengre episke Tex-episodene. Jethro/De maskerte fra Klanen er et innlegg i de fargedes kamp mot rasehat og bør soleklart nomineres til SPROING-avstemning 2017. Ikke fordi den er eminent tegnet, men fordi den er glitrende fortalt, med et klart definert budskap som angår oss alle. Det er noen som mener at akkurat det har en viss betydning. Den nye «På sporet av Forrester-brødrene» (TW nr 634) er tegnet av en celeber Raptus-gjest fra Italia…

 3. Her må også jeg bruke ordet «indianer», men det er ikke så farlig siden tittelen på den lange historien i Tex Willer kronologisk i farger nr. 43 er «Indianernes hevn», eller originalt «Vendetta indiana».
  Noe som indikerer at indianere finnes på de fleste språk.
  Nok en gang skal det altså handle om de røde, men dette er ikke en hvilken som helst røvefortelling.
  Dette er en klassiker med stor K, satt i scene av Gianluigi Bonelli og Giovanni Ticci. 126 sider som gjør uutslettelig inntrykk. Skrevet i 1967, tre år før «Soldier Blue»

  Mer skal ikke røpes, i det jeg oppfordrer Arild sterkt til å skaffe seg boken (før den blir utsolgt) og skrive en kort anmeldelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *