Frodes syke fortid

Frodes syke fortid

Frode Øverlis Riskhospitalet markerer 20 år i år. Jubileet i seg selv er ikke så veldig interessant, men det finnes andre gode grunner til å gi ut en ny samling av denne serien.

For det første er det ganske lenge siden sist gang Riskhospitalet ble samlet sist; helt tilbake i 2004. Siden den gangen har Frode Øverli sikkert fått mange fans som enten ikke kjenner serien eller ikke kan finne den gamle samleutgaven. Som kjent måtte Frode gi opp serien da det ble klart at framtiden hans lå i Pondus.

For det andre har inneholder den nye utgaven litt ekstramateriale, i form av et nytt intervju med Frode, informasjon om Riskhospitalets publikasjonshistorie, tidlig legehumor fra Frodes Pyton-periode, bonussegmenter med henholdsvis Beate og Dr. Zimmerknaben (Jokkes psykolog, du vet, han med trallalaen) og til og med to helt nye striper (i tillegg til at forsida åpenbart også er ny) – Slik at utgiverne med hånden på hjertet kan si at serien har holdt på i 20 år.

Så hvordan hadde Riskhospitalet sett ut dersom serien hadde holdt på helt til i dag? Vel, for det første hadde nok streken vært mer detaljert. Og figurene hadde myst mer, ser det ut til.

Presentasjonen er viktig, og presentasjonen er skikkelig og solid i denne nye utgaven. Men serien alene, hvordan står den seg? Ved en ny gjennomlesing er inntrykket at Riskhospitalet var litt ujevn, men stort sett brukbar. På sitt beste var den treffsikker og oppfinnsom, noen ganger genial i sin enkelhet. Men iblant var den bare banal i sin enkelhet, belemret med dårlige, fremtvungne ordspill. Tross alt ble serien skapt på et tidspunkt da Pondus var i oppstartsfasen, og Frode ikke var sikker på at det var sistnevnte serie som ville slå an. Så han eksperimenterte litt. I Riskhospitalet prøvde han seg, i tillegg til det faste persongalleriet med sine standardvitser, på en sekvens om et Frankensteimonster, for eksempel.

Det ble liksom mer fres over Frode Øverlis ordspill da han begynte med Rutetid.

Serien gikk også i flere veldig ulike publikasjoner, fra det feilsåtte via Herman Hedning til Dagbladets helgebilag «Magasinet», så kanskje han syntes han hadde frihet til å prøve ulike tilnærminger. Da serien begynte i Magasinet gikk den over til rent helsideformat, noe som fikk ser ut til å ha hatt en positiv innvirkning på Øverlis kreativitet, ikke minst på talentet hans for oppbygging av et poeng.

Er det virkelig ikke Jokke som deler lukket avdeling med Alberto der?

Pressemeldingen antyder at denne boka finnes en innbundet utgave med 16 sider ekstra. Den utgaven har jeg foreløpig ikke sett noe sted. Uansett er paperbackutgaven fyldig, variert, og sikkert mer enn god nok for de fleste.

Riskhospitalet – Ingen Bedring (20 år)
Av Frode Øverli
Forord av Trond-Viggo Torgersen
ISBN 788242957832
140 sider
169 kr.
Egmont

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *