Full fres fra superheltene

«Justice League» er de viktigste superheltene fra det amerikanske forlaget DC Comics. En samling med nyere tegneserier med superheltgruppen er ute på norsk i disse dager.

Nå for tiden er nok superhelter som Superman, Batman, Wonder Woman og Flash best kjent fra spillefilmer og fjernsynsserier, men de har alle sin opprinnelse som tegneseriefigurer. Forlaget DC Comics er sammen med Marvel Comics de største superheltforlagene i USA, og begge forlagene kan se tilbake på lange rekker av superhelttegneserier.

Egmont velger her å gå tilbake til 2011 da DCs superheltunivers ble startet opp på nytt. Forlaget valgte å legge bort gamle historierekker og kontinuitet i en satsing kalt «The New 52». Dermed måtte de ulike tegneseriefigurene gjenskapes. Noen fikk nye opprinnelseshistorier, og mange fikk et helt nytt design.

Som en del av dette måtte også superheltgruppen Justice League skapes på ny. Det er de første historiene i den nye kontinuiteten vi møter i denne norskspråklige utgivelsen fra forlaget Egmont. Her møtes heltene for første gang, og det brukes tid på å la dem bli kjent med hverandre på godt og vondt. Her krangles det, her slenges det ut replikker og her skapes det også nye vennskap når superheltene sammen må kjempe mot en invasjon ledet av superskurken Darkseid.

Manusforfatter Geoff Johns er en erfaren skikkelse innen amerikanske superhelttegneserier, og her serverer han en historie med mange ulike elementer. Det er i hovedsak action og spenning det går i, men Johns har også roligere stunder i tegneserien der både melodrama og melankoli trekkes inn. Johns får frem noen av de mer menneskelige aspektene ved superheltene, der de innimellom tviler på seg selv og sine evner og må rettferdiggjøre seg selv overfor en skeptisk allmennhet. Dialogene virker i hovedsak svulstige, men enkeltreplikker kan være mer jordnære og med en humoristisk brodd. Det er ikke rart at replikkene blir slik, selv om det kan virke kunstig. Medlemmene i Justice League skal jo tross alt redde Jorden, og det er mye som står på spill.

Tegningene til Jim Lee og tusjeren Keith Williams er lekre og effektfulle. Vi har sett dem samarbeide tidligere på norsk i Batman-historien «Hush», som gikk i tegneserieheftet «Gigant» i 2003 til 2005. I «Begynnelsen» drives handlingen videre med stor variasjon i komposisjon og lay-out, og mange enkeltsider fungerer både som handlingsdrivende og som mer statiske stopp-punkter, der heltene fremstår i en slags plakatpositurer. Lee og Williams vet hva de driver med, og det kunstneriske uttrykket er energisk og innbydende.

Dette er en god introduksjon til nyere, amerikanske superhelttegneserier, og det er flott at Egmont satser på slike utgivelser i Norge. Dog hadde det vært en fordel om forlaget hadde gått for den enda nyere nyskapelsen av DC Comics’ superheltunivers, «Rebirth» fra 2016.

«Justice League: Begynnelsen»

Av: Geoff Jones, Jim Lee og Keith Williams

ISBN 978-82-429-5690-3

178 sider

129,90 kroner

Egmont Kids Media Nordic

 

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 2. november 2017.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *