Gaveideer 2017

Førjulsesongen bugner som vanlig over av større tegneseriebøker som nok ofte vil finne veien til juletrefoten innen den 24. Serienett skal i to omganger se på denne sesongens allsidige utvalg av nye humorseriebøker.

Dunce – Førstebossen
Av Jens K. Styve
Forord av Frode Øverli
Ekstramateriale: Julehistorie, forsider. tidlig proto-historie
124 sider
159 kr.
Egmont

Så er den første Dunce-boka her endelig, skjønt så lang tid tok det vel ikke. Alle stripene er her så vidt jeg kan se, og mange av dem måtte likevel blåses opp og støttes av ekstramateriale for å fylle en typisk Egmont «mellomstørrelse-bok» (dvs. lenger enn et album, men kortere enn de typiske bokhandleutgavene). Likevel kan det ikke være tvil om at det var Jens K. Styves og Dunces tur. Etter at han vendte tilbake til tegneseriene, har Jens K. Styve gradvis bygget opp omdømmet til sitt spisshattbærende alter ego. Som kjent løsnet det da han vant Dagbladets tegneseriekonkurranse i fjor, og seriens popularitet er i sterk vekst.

Det er kanskje ikke umiddelbart lett å forklare hva som gjør serien så sjarmerende og vittig. Dunce er ganske ulike det meste som har kommet til og blitt populært av norske stripeserier siden 90-tallet. Den låner noe av fortellerstilen og humoren til Tommy & Tigern, men er åpenbart noe helt annet enn det også. Seriens underfundige og reflekterte formidlingsmåte gjør den til et friskt pust. Med unntak den malplasserte og overtydelige Trump-karikaturen som selvsagt også er inkludert i samlingen, kan serien være overraskende subtil. Og selv når satiren er tydelig, som i den populære stripesekvensen der Styves figur må slite med en personlig robot som kun kan utføre sosiale media-tjenester, er det noe underforstått med Styves humor. Kanskje det er den vedvarende surrealistiske følelsen som gjør forskjellen. Uansett, Dunce har, så lenge det varer, fortsatt en konsistent evne til å overraske og tvinge leseren til å tenke seg om – med potensielt store belønninger. Denne boka representerer, og samler, en av de viktigste norske tegneseriene, uansett sjanger, i 2017.

 

 

Rockypedia 3
Av Martin Kellerman
Oversatt av Dag Gravem
Ekstramateriale: To årsoppsummeringer
172 sider
Kr. 189,90
Bestselgerforlaget/Pelikanen

Strand Comics har visst fått det litt travlere med å samle Rocky. Bare et halvt år etter bind to fortsetter oppsummeringen og vi er kommet til 2004-2005. Rocky er blitt et etablert navn i tegneseriebransjen; han passerer 30, han prøver å få seriøse forhold til å fungere, reiser mye (iblant på businessclass, til og med) blant annet to ganger til henholdsvis USA og Thailand, og kjøper hus.  Men han er ikke fornøyd, noe Kellerman reflekterer over i kommentarene. Som han uttrykker det: «Jeg tror jeg tegnet den første smilende Rockyfiguren da jeg var 39 år gammel». Den mest irriterende selvmedlidenheten er det slutt på, men Rocky er ganske riktig misfornøyd ennå. Heldigvis for seriens livskraft er konfliktnivået fortsatt høyt, og han gjør mange av de samme feilene som i ungdommen. Han får ikke forholdene til å vare, og i en episode fra Bergen må han overnatte på glattcelle etter å ha dratt til en kar i pubkø. Tørrpratet (som riktignok ofte var noe av det morsomste, allerede den gangen) dominerer, men Kellermans trettiårskrise har mange aspekter, og de fleste av dem kaller på latteren.

Siden sist har de kuttet ut stikkordregisteret, noe som selvsagt bare er en fordel, for det var meningsløst.  Stripeformatet er fortsatt alt annet enn ideelt for en serie med så mye tekst i snakkeboblene, men en venner seg til det. Og når du, eller gavemottakeren, har gjort det, har vedkommende lesing nok for hele romjula.

 

TegneHanne: Blod, Svette og Tress-Is
Av Hanne Sigbjørnsen
Forord av forfatteren
Nytt materiale
176 sider
349 kr. (veil.)
Egmont

TegneHanne julehefte av 2016 solgte øyensynlig ikke godt nok til en gjentakelse i 2017, men vi får håpe og tro at bøkene hennes greier seg godt på markedet. Ikke minst ettersom hun strekker seg litt lenger enn stripetegnerne i Egmonts stall for å levere noe spesielt til årets bok: «Blod, Svette og Tress-Is» er Hanne Sigbjørnsens oppsummering av livet hennes som sykepleier, fra hun søkte seg inn på det aktuelle studiet til hun sa opp for å jobbe heltid med å lage artige små tekster og tegneserier. Biografiske tegneserier har alltid vært hennes felt, men for første gang ser kan vi snakke om et gjennomført biografisk verk fra TegneHannes hånd.

Så veldig fokusert er den likevel ikke. Selv om Hanne stort sett holder seg til tema, forteller hun fortsatt etter noe som minner om innfallsmetoden. Et kapitel heter f.eks. «Ninjamåken», en referanse til en kortvarig og kuriøs episode fra praksisperioden hennes, og en tittel som bare gir mening i konteksten. Men det gjør bare historiene hennes mer menneskelige, og også mer fornøyelige. At tidligere og nåværende forhold dissekeres opp og ned og i mente innimellom anekdotene fra sykepleien er en naturlig del av helheten.

Dokumentasjon av tidligere yrkesliv er ikke særlig vanlig blant norske serieskapere, så konseptet er interessant i seg selv. Men grunnen til at du burde sette pris på å få denne til jul er simpelthen at den er utrolig underholdende. Hannes evne til å få maksimalt med komisk effekt ut av en mest mulig minimalistisk strek er fortsatt uovertruffen. Du trenger ikke å jobbe på sykehus eller kjenne noen som jobber på sykehus for å få utbytte av boka, men…nei, bare det, punktum.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *