Gaveideer

Gaveshoppingstresset er i gang for alvor, og en tegneseriebok i prisklassen 300-350 kr., med en populær tegneserie, er nok den ideelle gaveideen for mange kjøpere. Forhåpentligvis også for en del mottakere.  Serienett har sett på denne sesongens egentlig ganske allsidige utvalg av nye humorseriebøker.

 

 

00_kollektivet-bok-11Kollektivet: Hundre kilo på stumpen (bok 11)
Av Torbjørn Lien
Forord av forfatteren
Ekstramateriale: forsider, ekstrahistorier, kommentarer, skisser
176 sider
Bladkompaniet

«Må innrømme at Magda er en real pain in the ass», sier Torbjørn Lien i forordet. Med fare for å ta ham litt for mye på ordet: Helt, fullstendig absolutt enig med deg Torbjørn. Så at Magda opptrer så ofte i årets Kollektivet-bok trekker ned. Den eneste hensikten jeg kan se med denne norske stripeseriers Jar Jar Binks, er at de andre karakterene virker mer nyanserte i sammenlikning. Slik fungerer det i alle fall her. Karakterdrevet komikk og allsidig tematikk er kanskje Liens sterkeste sider, og det kommer godt til uttrykk i årets samling.  Plumpheter og høylytt bajaseri går helt greit i lag sammen med disse elementene.

For øvrig stadfester denne boka at ingen stripetegner gir så mye av seg selv som Torbjørn Lien, ikke bare av ferdige serier, men også av all tenkelig bakgrunn og kontekst.

 

00_pondus15Pondus: 15 Tenner i en pose (bok 15)
Av Frode Øverli
Forord av Jan Eggum
Ekstramateriale: Ikke noe
176 sider
Egmont

Trolig den raskest utleste av disse bøkene, ettersom en del av stripene, i god Pondus-tradisjon, er blåst opp. Men nivået på denne serien er fortsatt høyt, og den spenstige, visuelle utformingen er verdt noen oppblåsinger. Så da får vi heller bære over med et uinspirert forord (beklager Jan, du gjorde sikkert ditt beste) og et tittel-tema som ikke lenger fungerer.

 

 

 

00_nemi12Nemi: Med Grimm og gru (bok 12)
Av Lise Myhre
Forord av Marte Stokstad
Ekstramateriale: forsider, ekstrahistorier, kommentarer
160 sider
Egmont

Nemi holder en jevn kvalitet, men går mye på rutinen i en bok som dekker det man godt kan kalle en overgangsperiode i serien. 2010, for å være nøyaktig; boka slutter med nyttårshilsener for 2011. Elleve bøker, og enda er vi ikke kommet lenger.

Nemis kjæreste Grimm blir introdusert i denne samlingen (slik tittelen antyder), og bekrefter at han egentlig ikke var så interessant til å begynne med heller. Det er en grunn til at han nylig ble skrevet ut av serien. Ophelia har ennå ikke funnet sin form verken i personlighet eller utseende, selv om hun er blitt bedre senere. Enn så lenge er Nemi morsomst på egen hånd. Pluss for mye lesestoff, men enkelte striper burde i grunnen vært blåst opp mer av hensyn til mye tekst og/eller mye detaljer.

 


00_lunch3Lunch: Godt forslag, men nei
(bok tre)
Av Børge Lund
Forord av forfatteren
Ekstramateriale: kommentarer; albumhistorier inkludert
190 sider
Egmont

Her har vi derimot en serie som har kommet seg forbi overgangsperioden, og nå virker ganske trygg på seg selv. Ennå er Lund glad i prompevister, men er i ferd med å vokse fra dem, og den satiriske snerten er fullt utviklet. Særlig møteinflasjonen og Nicos snobberi har han gjort mange gode poenger ut av i denne samlingen.

 

00_tegnehanne2TegneHanne: Ambisjoner (bok to)
Av Hanne Sigbjørnsen
Forord av Hans Olav Lahlum
Noe nytt materiale
170 sider
Egmont

Den absurde tonen fra den første boka er tonet noe ned, og dermed også mye av seriens LOL-faktor. I sin andre bok byr Hanne på mer refleksjon, og legger mer vekt på teksten. Muligens er det et bevisst valg, ettersom utvalget av sekvenser spriker mye kronologisk, Det er en vanskelig balansegang. Men jeg forstår at også en humoristisk blogger har et behov for å bli tatt litt på alvor, og gjenkjennelses-faktoren er fortsatt der. De nylagde kapitlene, som går under fellesbenevnelsen «»Ambisjoner» i et forsøk på å ha en rød tråd, er de som likner mest på «gode gamle» TegneHanne.

 

radio-gaga-utvidet-sendeflateRadio Gaga: Utvidet sendeflate (bok to)
Av Øyvind «Flis» Sagåsen
Forord av forfatteren
Ekstramateriale: Ny tolvsiders historie, falske nyhetsklipp, gjester kommenterer og velger Gaga-favoritter.
176 sider
Egmont

Radio Gaga prøver ennå å finne formen i bokformat, og i mellomtida hopper den uanstrengt mellom nye (til dels høyaktuelle) striper, og gamle. Ettersom Radio Gaga-bøker ikke kommer ut ofte nok til å samle stripene kronologisk (dette er den første boka siden 2013!), virker dette mest hensiktsmessig. At stripene er av nyere dato ser en også på det store antallet familieorienterte sekvenser. Hovedpersonen Tobben er, i likhet med Flis selv, blitt småbarnspappa. Heldigvis har han ikke noe problem med å finne på nye komiske situasjoner rundt dette. Mindre radio, like mye gaga, for å si det sånn. Stort pluss for ny, lang historie. Flis har vokst mye som forteller siden hans første, famlende forsøk på å lage en lenger historie.  Det er også en stor fordel at den brede, runde streken hans passer perfekt til tre striper pr side-formatet.  Mer enn noen annen av høstens humorseriebøker gir «Utvidet sendeflate» leseren er allsidig pakke

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *