Gravøl for den udødelige

Trofaste fans, gamle og ikke fullt så gamle, var onsdag kveld samlet i Bergen for å minnes Fantometbladet.

Merknad: Denne hendelsen ble arrangert av tegneseriegruppa seriX, som artikkelforfatteren er medlem av, og som Serienett er tilknyttet. De omtalte gjestene Kristian Hellesund, Knut Robert Knutsen og Arild Wærness er også tilknyttet Serienett.  

Fantomet er nedlagt, men langt fra glemt ennå. Onsdag hadde BarBarista i Bergen sitt trolig mest besøkte tegneseriearrangement noen sinne (utenom nachspielene i samband med Raptusfestivalen). Mange ville vise Fantomet-bladet en siste ære. Noen hadde til og ned tatt med klubb-beviset i Fantometklubben i håp om at det kanskje ville gi en eller annen rabatt. Mange av gjestene var selvsagt menn i 40-50-årsalderen, men sammensetningen var ikke for ensformig; mange av publikummeren var også unge menn og kvinner.

Mike Collins og Knut Robert Knutsen

Evenementet hadde den fulle tittelen «Fantomet-gravøl (og en dåp)». «Dåpen» var for lanseringen av serieheftet The Phantom Strikes # 2 fra irske Lightning Strike Comics. Et parti av bladet var ankommet tidligere samme dag. Grunnen til at utgivelsen ble markert, var selvsagt at bladet inneholder den bebudete historien der Fantomet besøker Bergen. Denne er laget av Mike Collins, som ble engasjert av forlaget med tanke på hans merittliste og irske røtter. Ideen om å legge det til Bergen var hans egen, men derfra var veien kort til å involvere Arild Wærness som medforfatter. Knut Robert Knutsen er også involvert på manussiden. Meningen var at alle tre skulle være til stede på gravølet, men på grunn av sykemelding kunne Wærness dessverre ikke være til stede for å nyte oppmerksomhet som tegneserieforfatter.

Kristian Hellesund, Mike Collins og Gunnar Staalesen

I «Masks of the Phantom», som er historiens navn, opptrer også en lokal detektiv som lyder navnet Gunnar Wulff, og som likner ganske mye på en ung Varg Veum – en figur som Collins har tegnet flere ganger. Men hvis han hadde brukt navnet Varg Veum så hadde det vært helt i orden for meg som rettighetshaver, forsikret Gunnar Staalesen, som føler seg beæret. Bergens kanskje mest kjente forfatter, som selv likte Batman best i sin ungdom, var også kommet til gravølet – Ikke så mye for å snakke om Fantomet, men for å snakke om helter generelt.

Kjell Steen (f.v.) med Kristian Hellesund

Kveldens hovedgjest var likevel Kjell Steen, «Sjefen» i Fantometklubben og redaksjonell medarbeider i bladet fram til dets nedleggelse. Han er Fantometeksperten framfor noen, i alle fall i Norge, og var kommet for å dele av sin detaljkunnskap om seriens historie så vel som norske tegneseriehistorie generelt. Han kunne også røpe noen få detaljer om hva som blir utgitt av Fantomet i Norge etter bladets nedleggelse: Fantomet Kronologisk fortsetter som før, kvartalsmessig, fordi gjenopptrykk er billige nok til å lønne seg. Det kommer også to bøker i 2019 med nye Fantomet-historier av den sorten som ble laget spesielt for bladet. Men her turte han ennå ikke å si for mye om hvordan de kommer til å se ut, og hvor lenge disse kommer til å fortsette.

Øverst: Fantomet og Varg Veum Gunnar Wulff i «Masks Of The Phantom» 

Les også:
Ånden som vandret bort (anm. av det siste regulære, norske Fantomet-bladet)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *