Hallo Venn, Farvel

Aleksander Kirkwood Brown og Andreas Iversens prosa/tegneseriehybrid Edward Rubikon er ute med sitt tredje bind, «Den Siste Halloween», akkurat i tide til den omtalte høytiden.

Selv om hver bok i serien «Edward Rubikons Mysterier» så langt har stått seg bra på egen hånd, er det tendenser til universbygging. Edwards hjemby Grimsrud og Rubikon-familien får stadig mer historie, og Edwards egen lille gruppe med overnaturlige detektiver er, siden sist Serienett omtalte serien, blitt utvidet med en ny medhjelper – Nadira, som i tråd med de uskrevne reglene for representasjon i barneunderholdning, er ei jente av uspesifisert, men vagt eksotisk etnisitet.

Serien er som skapt for Halloween, og har så langt blitt markedsført særlig i samband med høytiden. I likhet Nemi er Edward en ivrig forsvarer av grøssenes festdag, noe som er et vesentlig poeng i den nye boka. Rektor på Edwards skole har vedtatt å bytte ut Halloween-feiringen med Hallo Venn – En alternativ Halloweenfeiring og et konsept fra virkeligheten, opprinnelig utviklet av kristenkonservative som ønsket å fjerne alle overnaturlige elementer fra feiringen. Dette er Edward mindre begeistret for, ikke bare på grunn av hans fascinasjon med det overnaturlige og mørke, men også fordi han mener at Grimsrud trenger feiringen for å holde de onde kreftene på avstand.

Og det viser seg selvsagt at han har rett. Uten monstermasker og effekter på plass kommer selveste Åsgårdsreia til Grimsrud på Allehelgensaften og tror det er fritt fram for dem å invadere byen. Nå vil noen kanskje innvende at Åsgårdsreia er da en myte tilknyttet jula, men slik den er brukt i denne historien virker den helt logisk. Å lage sin egen vri på eventyr og folketro er en av Aleksander Kirkwood Browns spesialiteter (han skrev manus til Askeladden – I Dovregubbens hall, som for øyeblikket går på kino), og jeg applauderer dette forsøket på å gi Halloween en nordisk vri.

Brown er fortsatt ingen dyktig prosaforfatter; det blir mest dialog og direkte beskrivelser av hva som skjer, som om han helst vil skrive manus til en tv-serie, eller i det minste en ren tegneserie. Til gjengjeld er historien mer spennende og fokusert, og mindre forutsigbar, så han har utviklet seg noe som forfatter. Men en ting som det skorter på, er karakterutvikling hos medhjelperne. Kasper og Nadira er ganske like, og ingen av dem har tilstrekkelig med særtrekk i alle fall i denne historien. Mer interessant er de to skikkelsene fra reia som vi blir kjent med, den breiale trollkjerringa Guro og den mystiske dauingen Patroclus. Det hjelper også at Andreas Iversen sparer tegneseriesidene sine til reia, som gir han mer kreative utfordringer som tegner.

Er det mulig å gi Halloween et norskere innhold? Norsk folketro mangler jo ikke grøsserhistorier.  «Den Siste Halloween» er i alle fall en bra begynnelse hvis man skal eksperimentere med norske Halloween-spesialer.

 

Edward Rubikons Mysterier: Den Siste Halloween
ISBN 9788202561437
Skrevet av Aleksander Kirkwood Brown, tegnet av Andreas Iversen
128 sider
249 kr.
Cappelen Damm

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *