Hjulene ruller

Kristian Krohg-Sørensen fullfører sin uhøytidelige trilogi om Oslo Sporveiers historie.

De siste årene har Sporveien hatt noen beleilige jubileum (selv om de runde tallene ikke alltid nødvendigvis er runde) å lage en trilogi av historisk-dokumentariske tegneserier rundt. I 2015 kom albumet med den selvforklarende tittelen «Sporveien i Oslo 1875-2015: 140 år på skinner». Året etter ble den fulgt opp av «T-Banen i Oslo» i anledning nevnte T-banes femti års jubileum. I år er det 90 år siden de første sporveisbussene begynte å gå i Oslo. Så årets album har naturlig nok den fulle tittelen «Sporveisbussen i Oslo – På hjul i 90 år»

Mannen bak samtlige av disse heftene er Kristian Krohg-Sørensen, som for lengst har etablert seg som spesialisten på historiske tegneserier. På den måten har han fått flere oppdrag; det forrige var som kjent «Den Russiske Revolusjonen» fra Manifest. Nytt av året er at i dette Sporveisalbumet har Krohg-Sørensen for første gang en partner, nemlig Kristoffer Kjølberg. Arbeidsfordelingen er den at Krohg-Sørensen lager tegneseriene på venstre side, mens Kjølberg illustrerer kommentarene på høyre side. I tillegg har førstnevnte laget en vedlagt plakat med oversikt over gamle bussmodeller mens sistnevnte har laget den doble forsiden og en tosiders julefortelling fra det gamle Oslo, «Jul på Linje 18», om en direktør som får en hyggelig overraskelse på bussen. Slutten er litt søkt, men den har også hjertelag, og det veier opp for mye nå i jula.

«Sporveisbussen» får fram Krohg-Sørensen sterkeste sider som forteller: hans detaljerte historiekunnskap og formidling, uttrykt både i tekst og tegning, og fortalt på en levende måte med humor og varme. Gjennomgangen er grundig og kronologisk, med hver side presentert som et eget, selvstendig kapittel.

Riktignok framhever albumet også Krohg-Sørensens svakheter, først og fremst den ujevne fonten kombinert med ikke alltid like vellykte forsøk på å presse så mye informasjon som mulig inn i tekstrutene. At han ofte vil fortelle mer enn han har plass til å tegne, var også et problem som gikk igjen i før nevnte «Den Russiske Revolusjonen».

Heldigvis er det interessant stoff han (og Kjølberg) har å formilde til oss.  Innlysende nok er det snakk om en lokalhistorisk tegneserie for Oslo, men jeg har også sett albumet på Narvesenkiosker i Bergen, f.eks. Den gode historien, selv om den er lokal, er i stand til å nå langt. Og «Sporveisbussene» har mange gode historier.

 

Sporveisbussene i Oslo – På hjul i 90 år
Av Kristian Krohg-Sørensen og Kristoffer Kjølberg
Forord av Sporveissjef Cato Hellesjø
32 sider
69 kr.
Sporveien

Les også:
På sporet
Pulsen på T-banen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *