Holder koken i farger

Tex Willer i farger er western for flere enn bare westernfans.

Jeg innrømmer det glatt – jeg har aldri vært noen særlig Tex Willer-fan. Selv om det har vært det eneste lesestoffet på en støvete påskehytte har jeg prøvd å finne annet å gjøre. Det er noe med den litt flate karakteren, en slags Supermann i salen, usårlig, hardtslående, alltid flink, alltid rettferdig, som skurrer. Hvor er det menneskelige, det feilbarlige? Dette er en granittblokk i gul skjorte.

Dette gjelder for det meste «den vanlige», opprinnelige serien i «Tex Willer-format». I sort-hvitt. Jeg var og er aldri fristet, dessverre.

De nye fargebøkene, derimot, er en helt annen suppe. Med (som regel) sterkt fokus på andre karakterer og skjebner enn den firkanta sluggeren i gul skjorte er disse bøkene verdt å få med seg, også for de som ikke er så interessert i «westernserier». Her finner du flotte menneskeskildringer, overdådige lanskapsillustrasjoner og spennende situasjoner med helter, skurker og andre i kamp på liv og død.

Som andre i denne serien fokuserer også bok 7 en del på indianerne, som en viktig del i historiene om grådighet og svik hvite menn imellom. Denne gang jager Tex en banditt som skjuler seg ved å ta hyre i et mannskap som fører en stor kvegflokk i området Texas/Oklahoma/Wyoming. Gjennom indianerterritoriet går buføringa, og dette får dramatiske følger for Tex og mannskapet han er blitt en del av. Tex deltar for å finne ut hvem skurken egentlig er, men like mye for å hjelpe cowboyene med å føre hjorden trygt fram. Han er faktisk en dugande cowboy, den gode Tex.

Historien har en overraskende slutt som ikke skal røpes. Underveis får vi som sagt innblikk i indianernes liv, en solid skildring av cowboyers harde liv, og noen særdeles vakre natur- og landskapsillustrasjoner. Det eneste som kanskje kan trekke ned er noen langtekkelige skuddvekslinger i skogen, der menn bak trær og steiner plaffer løs på hverandre side etter side. Det er som tegnet film, slik sett er det en interessant øvelse.

Jeg har tidligere anmeldt to av disse utgavene, og anbefaler herved serien til alle som liker gode tegneserier. For hvorfor skal man skille mellom western-, kjærlighet-, science fiction-, fantasy- eller krigsserier? En god tegneserie er en god tegneserie, syns nå jeg. «Hater« man Tex Willer så gjør man det, men man kan ikke ta ifra disse utgivelsene at de leverer varene så det holder, og mere til.

 

Tex Willer (fargeserien) bok 7: På sporet av Tom Carrell
160 sider,
Kr. 129,90
Egmont

Les også:
En velkommen gjest i bladhyllene

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *