Homeparty i serieform

Norske lesere kjenner henne som skaperen av stripeserien Lille Berlin, men Ellen Ekman tegner bare én stripe i uka (det er altså en grunn til den relativt sparsommelige bruken av Lille Berlin-striper i bladet Lunch). Dette gir Ekman tid til å jobbe med andre prosjekter ved siden av.

Nylig slapp hun Homeparty Med Gudrun, en liten tegneseriebok der hun gjør rede for ideene til den svenske politikeren Gudrun Schyman.

Gudrun Schyman var leder i svenske Vänsterpartiet (som tilsvarte daværende RV i Norge) på midten av 90-tallet, og ledet partiet i en mindre dogmatisk retning ved å ta avstand fra kommunismen. Senere forlot hun partiet for å fokusere på feministsaken, og var med på å stifte Feministisk Initiativ.

F.v. Ellen Ekman, Gudrun Schyman og moderator Sofia Olsson på Stockholmsfestivalen

Gudrun Schyman, som også har holdt foredrag i Norge, er tydeligvis etterspurt; i alle fall måtte hun dra igjen kort tid etter å ha signert noen eksemplarer av boka på Stockholm Internationella Seriefestival. Men vi fikk en liten prat med Ellen Ekman.

Det norske publikum kjenner vel ikke dette konseptet like godt som det svenske, så kan du bare raskt gi oss en liten innføring?

Feministisk Initiativ fikk mange spørsmål om å holde møter. Og ettersom de er en frivillig organisasjon, for de er ikke i Riksdagen og har ikke penger til å arrangere det, fant Gudrun på at om en var minst 25 personer og ville booke henne, ville hun komme og forelese. Da gir hun dem 90 minutter med feministisk grunnkurs.

Du har selv uttrykt feministiske sympatier i «Lille Berlin», selv om de nok ikke er så tydelige som i f.eks. «Zelda». Hva betyr feminisme for deg?

Det er et veldig stort spørsmål. Men feminismen som bevegelse ser jeg på som motsatsen til høyrepopulismen.

Regner du deg selv som feminist?

Ja.

Hvor tett har du og Gudrun Schyman samarbeidet på denne boken?

Ganske tett, men jeg har tolket forelesningene hennes fritt. Det er jeg som har skrevet manuset og formulert, men det er hennes materiale, og det bygger helt på forelesningene. Hun lot meg gjøre hva jeg ville. Hun kikket på manus, men kommenterte bare teksten, ikke bildene.

Hvordan har mottakelsen vært?

Bra, men den er jo knapt kommet ut. De som har lest den allerede har lest den, liker både meg og Gudrun fra før, så de er positive. Vi får se hva meningsmotstanderne sier. Det er jo ikke en bok som handler om Feministisk Initiativ, men om Gudruns feministiske teori.

Apropos initiativ, hvem tok initiativet til denne boka?

Det var Leopard Förlag som ville ha Gudrun til å skrive en bok, men da svarte hun at hun ikke hadde tid. I stedet foreslo hun at de skulle lage en tegneseriebok, og deretter kontaktet de meg.

Les også:
Selvironisk hipster

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *