Lager seriefestival på Karmøy

En ny festival er i startgropa. Som en forlengelse av Skudenes Internasjonale Kultur-og Litteraturfestival (SILK) får Haugalandet sin første seriøse tegneseriefestival i september.

-Festivalen er et resultat av alle aktivitetene i litteraturfestivalen SILK og EU-prosjektet READ ON, der Haugaland vdg. skole er koordinator, forklarer styreleder John Rullestad. – De to prosjektene har sett at det er behov for en tegneseriefestival som er selvstendig, innholdsmessig og økonomisk og med eget styre. I READ On samarbeider SILK og Haugaland med festivaler i Irland, UK, Italia, Spania og Portugal.

Festivalen har fått navnet I-CAN, som ved hjelp av litt god, gammeldags akronymtriksing står for International Cartoon and Animation festival of Norway. Styret i den nye festivalen skal ha sitt første møte den 19. mars, røper Rullestad, og det var ikke meningen å annonsere festivalen riktig ennå. Men da styret fikk 35 000 i fylkeskommunal støtte, lekket det ut til media, og festivalledelsen valgte å komme med en pressemelding. Ingen gjester blir kunngjort på minst en måned ennå, men festivalen har gått ut med navnene på noen av sine støttespillere i bransjen. Først og fremst er det selvsagt forfatter John Kåre Raake, som opprinnelig er Skudenesbu selv. I tegneseriesammenheng er Raake mest kjent for «Sture Rask», en svært lovende albumserie som dessverre aldri kom lenger enn til første album, og «Pyton». I dag er han best kjent for sine filmmanus og for den mye omtalte debutromanen «Isen».  Av andre aktuelle samarbeidspartnere trekker Rullestad fram den britisk-amerikanske barnebokillustratøren Sarah McIntyre, som har vært mange ganger på SILK, og den britiske festivalveteranen Matt Bruke, som allerede er klar til det faglige rådet.

Sarah McIntyre på et skoleprosjekt. Bilde utlånt fra festivalen.

Samarbeid med andre festivaler har vært nyttig for SILK de årene; de har tette bånd til litteraturfestivalen bLEST i nabokommunen Tysvær og den nynorske barnebokfestivalen Falturiltu på Stord. På liknende vis utelukker ikke I-CAN et samarbeid med Raptus, for eksempel når det gjelder å invitere gjester. I-CAN blir arrangert 19-22. september 2019, som er helgen etter Raptus. Den nye festivalen ønsker også innspill fra bransjefolk, både til gjester, typer eventer, og utstillinger.        

I-CAN er i det hele tatt svært åpne for øyeblikket når det gjelder tema og innhold.  Aktuelle temaer kan være hva som menes med kvalitet på tegneserier, satiriske tegninger og karikaturer, tegneserier basert på historiske hendelser, humor, og ikke minst, møter med serieskapere og illustratører. For barn og unge er det i tillegg aktuelt med aktiviteter som bl.a. workshops for animasjon og digitale tegneserier.

Linn Isabel Eielsen (f.v.) med Gro Helen Preston fra I-CAN-styret. Bilde utlånt fra Haugaland vdg. skole.

Det styret vet om innholdet så langt, er at på torsdag 19. og fredag 20. september kommer festivalen til å fokusere på skoleprosjekter – workshops – rundt omkring i distriktet, mens fredag kveld og hele lørdagen er satt av til mer typiske festivalarrangementer i Skudeneshavn. Arrangørene ser for seg 6-10 eventer beregnet på et generelt publikum (dvs. ungdom/voksne) her.      

Fra før av bidrar SILK til å fremme tegneserienes sak, og ikke minst ungdommens interesse for disse, gjennom sin medvirkning i «My Life in Strips», som er en del av READ ON.  Denne tegneseriekonkurransen for elever på videregående har blant annet bidratt til å gjøre Linn Isabel Eielsen til et nytt og lovende navn innen tegneserier. I år blir konkurransen også åpen for ungdomsskoleelever. Årets tema er «Courage to care».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *