Jentegjeng med varierende sjarm

En ny norsk, superhelttegneserie er i salg. «S.A.M.-gjengen» hamler opp med ulike utfordringer i Oslo.

«S.A.M.-gjengen» hørtes mye mer spennende og interessant ut i forhåndsomtalen enn som tegneserie. Her møter vi de tre skolejentene Sakeena, Amina og Memoona. De har alle minoritetsbakgrunn, og de møter ulike hverdagsproblemer i og utenfor skolehverdagen.

Til daglig opplever de og ser hverdagsrasisme og fordommer, men i motsetning til andre har de muligheten til å hamle opp med urettferdighet når de tar på seg superhelthabittene og bruker sine overmenneskelige krefter.

Grafisk sett har «S.A.M.-gjengen» mye til felles med moderne animasjonsfilmer som vises på kanaler som Disney Channel og Cartoon Network. Her er det slapstickelementer og overdrivelser i både handling og uttrykk. Fargene er signalklare, og tegnestilen er tilsynelatende enkel og digital med få detaljer i bakgrunner. Tegningene virker ofte statiske, og det er lite driv over dem.

Historiene er variable. Det er flere morsomheter og artige vrier underveis, men i det store og hele er dessverre ikke S.A.M.-gjengen den store leseopplevelsen. I tillegg må det være verdt å stille spørsmålstegn ved et moralsk dilemma ved tegneserien. Mens den på en fin måte tar opp tema som rasisme og fordommer for et ungt publikum, fremmer tegneserien også trakassering. Det er i orden for de tre unge superheltene å plage en lærer, og de slemme motstanderne Ruccola, Ole og Tore får en straff som bærer preg av erting.

Konseptet «S.A.M.-gjengen» har mye for seg, men det trenger en enda bedre bearbeidelse. Karakterene er mer som sjablonger, og en fremmedkulturell bakgrunn og ønsket om å gjøre noe bra og godt er ikke nok til å gjøre dem interessante. Selv som superhelter er de lite definert, selv om Memoona fremstår med superfart og S.A.M.-gjengen sammen kan lage trylledrikker.

Et nytt tegneseriealbum er på vei, og dette kan bli enda bedre og mer interessant hvis serieskaperne arbeider videre med karakterutvikling og hva man baserer historiene i. Vi trenger minoritetshelter også i Norge, og «S.A.M.-gjengen» har et godt utgangspunkt.

 

«S.A.M.-gjengen: Operasjon smilefjes og andre historier»

Av: Mohammad T. Hussain, Tore Remi Christensen, Satya B. Sharma og Moula Sara

ISBN 978-82-690637-0-7

32 sider

69 kroner

Milad forlag

 

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 25. mai 2017.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *