Juleforviklinger

Med «Edelgran» har Fredrik Di Fiore og Geir Moen skapt en lesverdig og morsom tegneserieroman.

I adventstiden i fjor dukket tegneserieboken «Edelgran» opp. Den var et friskt pust inn i en periode preget av julehefter. Her kunne Fredrik Di Fiore og Geir Moen by på en annerledes og artig julefortelling med både morsomheter, plutselige irrganger i plottet og noen doser spenning.

Geir Moen er etter hvert blitt en rutinert og merittert serieskaper. De siste årene har han fått mye og fortjent oppmerksomhet for adaptasjonen av Henrik Ibsens «Peer Gynt» sammen med manusforfatter David Zane Mairowitz, men han har også med stort hell samarbeidet med Øystein Runde på tegneseriebøkene «De fire store». Fredrik Di Fiore er et ellers ubeskrevet blad i tegneserienes verden, men han har solid bakgrunn fra forlagsbransjen med redaktørjobb i Ena forlag.

«Edelgran» er en sprudlende fortelling fra lille julaften der Dag Sørensen står i sentrum. Sørensen er en ung mann i et samboerforhold med Nina, men alt er ikke helt perfekt i forholdet. Blant annet er ikke juletreet kommet i hus. Dermed må Dag ut for å hente det på arbeidsplassen. Der kommer han ikke inn, og siden sjefen er bortreist må han finne andre løsninger for å få tak i et juletre. Dette fører ham ut på en forviklingsfull ferd der møter med ulike mennesker fører til spennende og lesverdige vrier på den farseaktige handlingen.

Geir Moen er en dyktig tegner, og til «Edelgran» har han valgt stiliserte tegninger med få bakgrunner. Det fungerer veldig godt, fordi sidekomposisjonen er utmerket. Paletten er holdt i gråtoner med ett unntak: Julenissen dukker opp, og han har selvsagt fått klær med rødfarge. Det dystre uttrykket gir de negative hendelsene Dag kommer ut for et ekstra lag til fortellingen.

Fredrik Di Fiore bruker «Edelgran» som en ekstra tankevekker i julestriden. Historien drøfter fasetter rundt dagens julefeiring, der det perfekte står i sentrum. Samtidig er dette en diskusjon rundt julehysteriet som enkelte har og en brannfakkel som tar for seg kjøpekulturen og det mer overflatiske ved julen.

«Edelgran» er en god tegneseriebok som kan bli for norske tegneserier det «Love Actually» har blitt for fjernsynsseere. Den er vel verdt å ta frem også denne julen – og også kommende år.

 

«Edelgran»

Av: Fredrik Di Fiore og Geir Moen

ISBN 978-82-92796-40-5

200 sider

269 kroner

Minuskel forlag

 

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 13. desember 2018.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *