Julehefter 2016: Bygdeliv

Norske høytider og ferier knyttes helst til landlige omgivelser: Påske forbindes med fjellet, sommer med skjærgården. Norsk jul forbindes gjerne med bygda og skogen. I denne omgangen ser vi på et variert utvalg av julehefter, gamle og ikke fullt så gamle, med tilknytning til landsbygda. 

 

smorbukkSmørbukk
Av Håkon Aasnes (ny historie) og Johannes Farestveit og Solveig Muren Sanden (reprise)
32 Sider
Kr. 59,90
Norsk Barneblad/Egmont

Smørbukk køyrer på to situasjonar der guten  hamnar i endelause konfliktar. Aasnes let Smørbukk redde ei erle som har sett seg fast i ein tråd,  før han så hamnar opp i meir og meir sprøe og utrulege vanskar på veg for å finne ut korleis han kan hjelpe fuglen.

Farestveit og Sanden sender Smørbukk først på isbading og så ad omvegar ut i vanskar med ein gjenstridig geitebukk.

I begge tilfella så er det handlingsfylt og godt oppbygd,  så lenge ein let seg berre henge på. Det er eit tynt skilje  mellom spanande og berre masete her, men eg synast det funkar. Ein ser lite til  seriens vanlege bifiguar på vegen, så det er veldig drive av ein straum med gags, men eg skal ikkje klage for mykje.  Kjapp lesing.

(Knut Robert Knutsen)

 

bustenskjoldJens von Bustenskjold
Av Sigurd Lybeck og Anders Bjørgaard.
36 Sider
Kr. 59,90
Bladkompaniet

Årets Bustenskjold har to hovudhistoriar,  «Fiskekonkurransen» med Plassbakk-kallen i hovudrolla og «Julekaken» med Myreng-gubben. I tillegg kjem novella «En kveldsstund i Ræiskattlia»

Det er dei vanlege bygdehumor-historiene med forfengelege og irritable gamle menn i ei verd som har gått dei forbi. Som tidsbilete så er der jo humor i ein del av dei gamaldagse haldningane deira, men det vert fort slitsamt.

Serien har alltid vore pent illustrert, men der kjem eit punkt der det vert for påtakande at bileta og teksten fortel nett same historia og at bileta strengt ikkje er naudsynte. Dei maleriske personskildringane og dialogen berer serien og teikningane vert eit antiklimaks. Det er drama og spenning i situasjonane , men det manglande samspelet mellom tekst og teikning her forflatar dramaturgien heller enn å forbetre den.

For dei som framleis les Bustenskjold med glede, så er årets hefte av dei betre, men ikkje så attraktivt for nye lesarar.

(Knut Robert Knutsen)

 

fjorden-cowboysFjorden Cowboys
Av Arild Wærness og Bjørnar K. Meisler
36 sider
80 kr.
Havfruo Forlag

Fjorden Cowboys er visstnok et fenomen som jeg ikke hadde fått med meg i det hele tatt. De to hovedpersonene, Lothepus og Joar, er to sabla harry karer fra Hardanger. Jobben deres går ut på å sprenge ting i luften, og røyke, drikke og banne.

Tegningene er fine de og passer bra, men man kan nok få problemer med å sitte pris på historiene med mindre man har et forhold til disse to skyeglade karene fra før. De virker som usympatiske mannegriser hvis eneste egenskap er å blåse ting til himmels. Og det er også stort sett det de gjør.

Det vil nok være mye morro i dette for folk som allerede liker serien, men for oss andre kan det nok bli et sjokk å bli dyttet inn i denne absurde verden.

(Andreas Lund)

 

91-stomperudNr. 91 Stomperud
Av Håkon Aasnes
36 sider
Kr. 59,90
Egmont

91 Stomperuds julehefte er som svineribbe og lutefisk: Jeg vokste ikke selv opp med det, men har likevel lært å assosiere det med jul. Håkon Aasnes har gjort en grei jobb med svært forsiktig å modernisere serien og tilføre den litt vitalitet, men humoren ligger fortsatt for det meste i gammeldagse farsesituasjoner.  Forsøk på å gjøre serien mer aktuell har svært blandete resultater. I år, f.eks., kommer Stomperud inn på temaene terrorfrykt og segways. Det førstnevnte fungerer greit, men segways er for lengst oppbrukt.

Ingen episoder utmerker seg nevneverdig i år. Men Nr. 91 Stomperuds styrke ligger uansett i å overbevise leseren om at enkelte ting aldri forandrer seg og at samme hvor mye kaos som oppstår, så blir det ordentlig jul i år også. Og det er det Aasnes leverer her: Først kaos, og så trygghet.

(Trond Sätre)

 

sleivdalSleivdal IL
Av Øyvind Sveen og Ivan Emberland
12 sider
45 kr.
Egenutgivelse

Her har vi en serie som desidert ikke kan anklages for å idyllisere norsk bygdeliv.

Årets julehefte er faktisk det 20. i rekka. For å være ærlig er det veldig lite og skrint sammenliknet med de første 19, og attpåtil er det trykket i et svært begrenset opplag og kan bare bestilles rett fra serieskaperne (meningen er at juleheftet skal følge med når du kjøper et eksemplar eller ti av den store Sleivdal-boka til jul, men det kan også bestilles individuelt)

På den annen side er det faktisk er det første Sleivdal julehefte jeg har fått i tide til jul! De foregående heftene ble nemlig kun sendt ut til medlemmer av Boing-klubben, og undertegnede var derfor nødt til å vente til det ble lagt ut på bruktmarkedet på nyåret.

Ettersom plassen er begrenset, inneholder heftet kun den årvisse historien om det tradisjonelle juleoppgjøret mellom Sleivdal IL og nabobygdas fotballag, Sprellskog/Gjøndalen. I Sleivdal heter det seg at det blir ikke ordentlig jul uten seier i juleoppgjøret mot Sprellskog/Gjøndalen. Det er bare to problemer med dette: For det første har Sleivdals befolkning i alle år tatt dette slagordet litt for bokstavelig. Skulle de tape, innstiller de seg på å ha en dårlig jul. For det andre taper Sleivdal alltid. Eller nesten alltid; de vant tre ganger mellom 1900 og 1923, og to ganger i juleheftene.

Årets hefte framstår mest som en formalitet, en hyggelig bonus. De lange og mer betydningsfulle julehistoriene fra Sleivdal IL kom i 2011 og 2015. denne historien er ganske standard, selv om Sveen og Emberland også i år har greid å finne en ny liten vri på det tradisjonelle juleoppgjøret fra bygda der juleoppgjør er mer enn blodig alvor.

(Trond Sätre)

2 tanker om “Julehefter 2016: Bygdeliv

 1. Fikk ikke kjøpt julehefte av Jens Von Bustenskjold i 2016.
  Er det mulighet får å få den sendt til meg. Har sett i noen butikker, men de er borte.
  Min adresse er
  Asgeir Haugen
  Engeskog 2
  2849 Kapp

  Telefon 90181468

 2. Et godt tips vil nok være å kontakte gjenoppstandne og ærverdige Bladkompaniet, de sparer nok på en del hefter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *