Julehefter 2017: Skandinavisk

Julehefter 2017: Skandinavisk

Zelda debuterer som julehefte, og noen andre kjenninger fra Sverige og Danmark prøver seg på nytt.

Zelda – Hjem til jul  (Strand Comics/Bestelgerforlaget)
36 sider
Kr. 64,90

Ny originalserie, skrytes det i pressemeldingen. «Originalserie» betyr selvsagt bare et stripesegment som sammenlagt utgjør en historie, men ny er den, og rik på julestemning er den også. Ettersom den legger mer vekt på karakterskildring enn på gags, føles det også som en ordentlig historie. Zeldas venninner vender tilbake til hjembygda Eidsmark for å feire jul med familien. De tror at Zelda har reist videre fra New York (se sommeralbumet) til en surfeleir i Costa Rica og koser seg med kjæresten der. I virkeligheten har hun allerede vært flere uker i Eidsmark, hvor jobber som kommunal vaktmester. Interessant utvikling, og det eneste problemet er at det føles bare som om vi får en halv historie; Lena Niedestam gjorde bare ferdig ti sider av en historie som jeg tror hun har tenkt å fortsette på.

Ellers inneholder heftet assorterte Zelda-striper, for det meste med juletema. Litt mye moralisering, selv til Zelda å være, men jula er jo budskapenes tid. Redaksjonelt stoff inkluderer en kåring av tidenes ti beste norske julehefter. Slett ikke en dårlig ide, men at de strekker den ut over sju sider tyder på et presserende behov for fyllstoff.

 

Rocky (Strand Comics/Bestelgerforlaget)
36 sider
Kr. 64,90

Ai, ai…Martin Kellerman, som er født på julaften, pleier ikke å ta høytiden så høytidelig. Likevel er det som regel litt alternativ julestemning i Rockys julehefte, enten Rocky tilbringer julaften på ei hytte langt inne i skogen, i Thailand eller på en juleåpen pub i Stockholm. Men i år? Ingen ting. Heftet inneholder 19 sider med nye striper, og halvparten av dem består i at Rocky sitter med ryggen mot oss og tenker. I noen av stripene ser du bare toppen av hodet hans. Attpåtil er forsiden gammel. I et nummer av det vanlige Rocky-bladet kunne jeg funnet denne nærmest trassige passiviteten sjarmerende, men i juleheftet føles det bare antiklimatisk. Lasse Espe gjør sitt beste for å forklare og forsvare Kellerman i forordet; alle kan ha en dårlig periode. Stripene tar seg litt opp mot slutten, og segmentet avrundes med en brukbar og fortsatt ganske aktuell #Metoo-referanse.

Også i dette heftet har redaksjonen vært nødt til å bruke fyllstoff : fem sider med Rockys oppsummering av 2017, som stadfester at ja, det har gått tregt i år. At Rocky-året skulle slutte med et livstrøtt «meh» i det såkalte juleheftet var kanskje ikke så overraskende.

 

Wumos Gale Verden (Bladkompaniet)
42 sider
69 kr.

Wumos…Gale Verden? Skal vi liksom kalle den for det nå? Det smaker av desperat markedsføring, men okay. Uansett så har Wumos julehefte skiftet forlegger igjen, etter tidligere å vært innom Cappelen Damm og Egmont, og innimellom tatt pauser.

Danskene Mikael Wulff og Anders Morgenthaler har i den senere tid gjort internasjonal suksess med Wumo, og i underveis ble de nødt til å tone ned noen av de drøyeste vitsene, særlig inne temaene sex, religion og kroppsfunksjoner.  Hvor godt de taklet det kan det være delte meninger om, men personlig synes jeg de har greid seg veldig bra. De er blitt mer subtile (i utgangspunktet var de riktignok like subtile som et jordskjelv i en amboltfabrikk), og poengene deres er fortsatt smartere og mer treffende enn hos de fleste av Larsons mange, mange avleggere. Wulffmorgenthalers største svakhet er deres avhengighet av livsstils- og trendvitser, men også her har de beholdt en viss evne til fornyelse.

Så Bladkompaniet kan konkurrere på kvalitet, men de ser ut til å ville konkurrere på mengde i stedet, med ekstra sidetall og tre striper på ¾ av sidene. Det er mye god latter for pengene, bak en kjedelig forside.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *