Julehefter 2018 – De Fire Store

Gledelig mye nytt fra Norges mest populære (norskproduserte) stripeserier i årets julehefter.

 

Pondus
Av Frode Øverli + biserietegnere
Egmont/36 sider/kr. 59,90

 

Frode er i slag i år. Som kjent pleier Pondus julehefte å kjøre et knippe med julerelaterte striper som skal i avisene uansett, men etter VM-festen i Pondus 7/2018 leverer han nå årets andre spesiallagde historie, «Julegaven». Julegave til hvem? Nei, det ville være for mye av en spoiler.  Vi snakker om en veldig enkel fem siders sak, men det er hyggelig å se Pondus med venner og familie boltre seg i noe litt mindre trangt enn den vanlige fire ruters settingen.  Fem biserietegnere bidrar også med små historier, selv om jeg ikke skal påstå at noen av dem er potensielle juleklassikere. Det blir veldig mye banaliteter og billige spissformuleringer. Ved siden av Frode selv er det Øyvind Sagåsen og Radio Gaga som står for heftets beste bidrag.

 

Nemi
Av Lise Myhre
Gyldendal/36 sider/kr. 64,90

 

I fjor klaget jeg over en kjedelig og uinspirert forside på dette juleheftet. I år er forsida like kjedelig og uinspirert. Er det vanvittig innbilsk av meg å spekulere på om Lise Myhre leste anmeldelsen, og laget årets forside på trass? Helt sikkert, men det er påfallende hvor mye mer julestemning det er på forsida av det vanlige Nemi-bladets nyeste nummer.  Men om forsida har lite julestemning, er det mye mer inne i heftet. Her er det vinter, høytid, feiring og «bli som barn igjen» tvers gjennom.

Nemi julehefte inneholder vanligvis lite eller intet nytt. Ingen av stripene er nye, men i år er det blitt plass til et nytt illustrert dikt av Inger Hagerup, «Salme».  Bare fire sider, men ordentlig vakkert, og innslaget passer bra etter at Lise Myhres dikttolkninger nylig har blitt gjort ekstra heder på. Poeng også for mye lesing og lite fyllstoff, som vanlig.

 

Lunch
Av Børge Lund + biserietegnere
Egmont/36 sider/kr. 59,90

 

Børge Lund disker igjen opp (unnskyld ordspillet) med en original julefortelling fra kontorlandskapet. Kjell har fått i oppgave å passe på en nusselig gris ved navn Jesus, kort tid før han utvikler en maskin som han hevder kan gi garantert sprø svor. Her blir det interessekonflikter, og her kan vi også snakke om en av Børges beste julehistorier på flere år. «Sprø Svor» har både hjertevarme og skarp satire, i tillegg til at den er rasende morsom. Jens K. Styve (som også får prøve seg i Pondus julehefte) og Therese G. Eide bidrar til god stemning og til og med noen interne referanser til heftets hovedhistorie. I Thereses «Intet Nytt Fra Hjemmefronten»-julesegment kommer de solide poengene tett, og gjenkjennelsesfaktoren er skyhøy.

Årets beste stripeseriehefte.

 

Kollektivet
Av Torbjørn Lien
Bladkompaniet/36 sider/kr. 69,90

 

Som vanlig er det Kollektivets julehefte som byr på mest nytt – dvs. alt sammen – av disse fire. I år er det litt lite action og mye prat, men det betyr i alle fall mindre anmassende slapstick og mer trivsel. Heftet består av en samling korte historier, alle sammen med julerelevans. Lien har en tendens til å henfalle til interne klisjeer, men i årets hefte er det opptil flere gode og litt originale ideer og ditto utførelser. Best av alle er den eskalerende julemusikk-duellen. Balder og Mounirs diskusjon om juletrær i plast kontra naturtrær tar en interessant vending, men jeg kan ikke fri meg fra å tenke at miljøvernbudskapet ville gjort sterkere inntrykk i et julehefte der det ikke er garantert med så masse snø til jul…

Heftet ender med Balders refleksjon over sin barndoms julaften på en måte som alle vil kunne relatere seg til. Den perfekte avslutning på heftet, i all sin enkelhet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *