Julehefter 2018 – Eldre Amerikana

Stort sett er det eldre årganger som går igjen i årets julehefter fra de eldste amerikanske avisseriene, inkludert et etterlengtet gjensyn med Dirks-originaler. 

 

Kapteinens Jul
Av Rudolph og John Dirks
Bladkompaniet/36 sider/kr. 59,90

Bladkompaniet har i år funnet frem originaltrykk fra femtitallet, og dermed er årets julehefte preget av tegneserier signert Rudolph Dirks, skjønt sønnen John har trolig tegnet mye av innholdet. Man har plukket ut søndagssider fra 1956 og 1957, og disse er fargelagt på ny i forbindelse med utgivelsen. Førsteinntrykket av «Kapteinens jul»-juleheftet er meget godt. Papir og trykk-kvalitet er av høy standard.

Det er en god blanding med søndagssider i heftet. Sammenlignet med «Knoll og Tott»-tegneserier av Harold Knerr og Doc Winner på førti- og femtitallet har far og sønn Dirks en mye mer variert tegneserie å by på. Det er et større persongalleri, handlingen har en mye større aksjonsradius. Noen av sidene i heftet har vært på trykk i «Kapteinens jul» tidligere. Det er ikke så farlig. Det viktigste er at vi får originalt Dirks-materiale igjen.

(Kristian Hellesund)

Dette er en komprimert anmeldertekst hentet fra Kristian Hellesunds artikkel «Hjemme hos Rakkerungene». Klikk her for å lese hele artikkelen.

 

Knoll og Tott
Av Harold Knerr
Egmont/36 sider/kr. 59,90

Innholdet i årets julehefte med gir et godt inntrykk. Det består av søndagssider fra 1945 og 1946, der Harold Knerr er i storform. Også denne utgivelsen inneholder materiale vi kjenner fra tidligere julehefter. Mesteparten av innholdet i juleheftet var også på trykk i 1982, og visse enkeltsider finner vi igjen i «Knoll og Tott»-juleheftet fra 1999. Presentasjonen i årets julehefte er bedre, og den norske teksten glir lettere enn i de gamle juleheftene. Fargeleggingen er i tillegg mer delikat i årets julehefte i forhold til de eldre utgivelsene.

(Kristian Hellesund)

Dette er en komprimert anmeldertekst hentet fra Kristian Hellesunds artikkel «Hjemme hos Rakkerungene». Klikk her for å lese hele artikkelen.

 

Blondie
Av Chic Young
Egmont/36 sider/kr. 59,90

Det som dreg årets Blondie opp av ein sump av likegyldige hefte ein har sett før er årgangen – stripene er henta frå 1950, og som det gode føreordet seier – eit år som symboliserer kjerne-epoken for amerikanske forstadsdrama. Kontorjobb, jobbreise, hus med hage, naboar… alt dette kom til USA etter Andre Verdskrig var slutt, og i 1950 var forstadsbygging eit kjend fenomen. Blondie av denne årgangen er eit stjerneeksempel på dette. Serien er bra fortalt og teikna av skaparen Chic Young, som i dette heftet er heilt i toppen av karriera si. Tett dramatikk, heilsprøe situasjonar og morosame aktørar – dette er Blondie og Sørensen i eit nøtteskal.

(Arild Wærness)

 

Snøfte Smith
Av Fred Lasswell
Egmont/36 sider/kr. 64,90

Årets hefte bruker sider fra tidlig 70-tall (nærmere bestemt 1972), da Snøfte Smith ble etablert som eget julehefte i Norge. Mye av dette har jeg lest før – det er haken med å samle – men her er det også enkelte tidligere usette godbiter.  Heftet utmerker seg med flere gags som er med på å bygge og utvide Snøfte Smiths univers, selv om det er et univers som nødvendigvis må forbli ganske begrenset. De visuelle poengene varierer svært mye i kvalitet; mange er både kjedelige og forutsigbare, men enkelte er genuint morsomme.

(Trond Sätre)

 

Fiinbeck og Fia
Av George McManus + Zeke Zekley
Egmont/36 sider/kr. 59,90

Årets julehefte trykker søndagssider fra 1950 og 1951. Noen vil sikkert kjenne igjen materialet, siden en rekke av sidene også var på trykk i juleheftet fra 2000. Innholdet er tradisjonen tro den vanlige blandingen som Fiinbeck og Fia er kjent for. Her finner vi både slapstick, satire, morsomme replikker og samfunnskritikk. Det morsomste avsnittet er en sekvens der Fiinbeck blir utropt til diplomat. Det fører til en rekke komplikasjoner, der andre diplomater prøver å få tak i pengene til Fiinbeck. Ellers får vi noen doser samlivskomikk og litt ironisering rundt amerikanske samfunnsklasser. Tegneserien er både morsom og utmerket tegnet, og den er en flott tidskapsel fra en svunnen tid.

(Kristian Hellesund)

Dette er en komprimert anmeldertekst hentet fra Kristian Hellesunds artikkel «En artig tidskapsel». Klikk her for å lese hele artikkelen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *