Kompaktkurs med Tore

Etter at Tore Strand Olsen kom med standardverket «Tegneserienes Historie» i 2015, er det naturlige neste skritt et standardverk om hvordan man lager tegneserier selv.

Ikke minst fordi Olsen har lang erfaring som kursholder i tegneserietegning. Her er han en av spesialistene, i alle fall etter norsk målestokk, og på veldig trygg grunn. Boka, som har fått den kjekke tittelen «Tegn Serier!», bærer preg av dette.

Derfor rår han også grunnen alene her. Mens «Tegneserienes Historie» var laget i kompaniskap med Øyvind Holen, og brukte oppdiktede figurer til å undervise leserne, er det serieskaperens egen avatar leder oss gjennom «Tegn Serier!»  Boka går svært systematisk til verks, fra strekfigurer til publisering, og videre derfra også. Bruk av både tradisjonelle og digitale virkemidler gjennomgås i korte trekk, og strukturen er så pedagogisk at du kan begynne å tegne en serie menes du leser boka. Underveis gir forfatteren oss hele tida enkle, nyttige begrep og praktiske eksempler på hvordan du kan begynne på, og videreutvikle, en enkel tegneserie.

Et viktig poeng er at kurset konsekvent er i tegneserieform, noe som selvsagt gjør presentasjonen mer levende og underholdende (selv om han nødvendigvis blir mer teknisk etter hvert, særlig fra kapittel 6 og utover).  For ikke å overvelde nybegynnere forblir strek og detaljer enkle, med figurer og avatar i svart-hvitt på ensfargete bakgrunner (fargeinndelt etter kapitler). En smart og kokett detalj som jeg innbiller meg at Tore Strand Olsen må ha insistert på mer enn forlaget, er at til og med forsida er i svart-hvitt, trolig for å holde boka på et gjennomført basisnivå.

Akkurat som med «Tegneserienes Historie» er dette et grunnkurs, og de fleste kommer til å bli fortalt noe, kanskje ganske mye, de visste fra før. Dette er selvsagt helt nødvendig; det finnes svært få lærebøker i tegneserietegning på norsk, noe som Olsen også er inne på i denne boka, og han har valgt å tilpasse «Tegn Serier!» til nybegynnere. Lærebøker for viderekommende, i alle fall på norsk og for norske forhold, har vi ennå til gode å se. Men i mellomtida er «Tegn Serier» det ideelle, norske grunnkurset i serietegning. Så praktisk er boka at forlaget bør vurdere en paperbackutgave for bredere distribusjon. Enn så lenge anbefales alle grunnskoler å kjøpe inn noen eksemplarer over sommeren.

Tegn Serier!
Av Tore Strand Olsen
ISBN 978-82-02-53985-6
100 sider
249 kr.
Cappelen Damm

Les også:
Fortreffelig frisk feiring av den 9. kunstart

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *