Krogh-Sørensen til sjøs igjen

Norsk Maritimt Museum har nylig gitt ut et hefte i forbindelse med utstillingen Torpedert. Heftet gir en kortfattet innføring i krigsseileres liv under 1. verdenskrig og er, passende nok, ført i pennen av Kristian Krohg-Sørensen.

Heftet bygger på en sann historie om skipet «Gurre», som ble senket av en tysk ubåt i 1917. Historien fortelles stort sett gjennom øynene til den 16 år gamle messegutten Bernhard, som søkte jobb på skipet under krigens harde kår. Flere skip har tidligere blitt senket av tyske ubåter langs strekningen «Gurre» kjører på, og stemningen på skipet er anspent. 1. mars skjer det som alle fryktet. Skipet blir torpedert av en tysk ubåt. Kun Bernhard og to andre fra skipet overlevde, de 18 resterende omkom.

Kristian Krohg-Sørensen har raskt blitt etablert som en tegner av gamle dager. Hans første bok om krigsseileren og spritsmugleren Gulosten fikk stor oppmerksomhet, og høstet mange lovord da den kom ut. Etter det har han gitt ut jubileumshefte for sporveiene, og tatt for seg både T-banens og trikkens historie. Og nå i år kom altså Torpedert.

Da Gulosten – Liv i Helvete kom ut i 2015, hadde den et markant uttrykk. Den var tegnet i sort/hvitt, med en mengde skravering som gjorde det hele slagkraftig, mørkt og dystert. Det var derfor interessant å se ham jobbe med farger i trikk- og T-baneheftene, men med Torpedert har han virkelig funnet en vellykket fusjon av sin karakteristiske sort/hvitt-strek og farger. Det kan jo ha noe med kildematerialet å gjøre, men denne boken virket mer visuelt vellykket og fullkommen enn de to foregående. Han tillater seg også å jobbe med mer interessante sidekomposisjoner enn han tidligere har gjort, noe som er en berikelse til historien og antagelig et tegn på at Krohg-Sørensen har vokst som serieskaper siden 2015. Om man ser på dette heftet opp mot Gulosten, kan man også ane en sterk forbedring i strek. Krohg-Sørensen presenterer flere sider av seg selv som man kanskje ikke har sett så mye til i tidligere utgivelser, men forhåpentlig får vi se mer av det i fremtidige utgivelser. For dette er lekkert.

Heftet, med sine snaue 12 sider, tar nesten kortere tid å lese enn denne teksten, men jeg mistenker likevel at dette kan være en utgivelse som noen kanskje ikke vil ta seg tid til. Det burde de. Krohg-Sørensen tegner en dramatisk og lekker fortelling som presenterer historie akkurat slik jeg liker det. Kort, konkret og spennende.

Torpedert – Dampskipet Gurres Siste Ferd
Av Kristian Krohg-Sørensen
ISBN 0200000124113
16 sider
79 kr
Norsk Maritimt Museum

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *