Latteren i halsen

Latteren i halsen

I samband med 40-årsjubileet er André Franquins “Sorte Sider” samlet på norsk.

Serien kom første gang ut på norsk i 1983, da i et standard 52 siders album, og ble gjenutgitt som pocket i 1990. En mer komplett utgave på 72 sider er utgitt på dansk flere ganger, men dette er første gangen den kommer på norsk.

André Franquin startet konseptet Sorte Sider i 1977, sammen med manusforfatter og redaktør Yvan Delporte. Innen denne rammen hadde de to større frihet til å vitse med mer tabubelagte temaer og krysse flere grenser. Det hører med til historien at Franquin periodevis led av sterke depresjoner, særlig på denne tiden.

Så kanskje det er noe i myten om den lidende kunstner. Ikke minst viktig for disse sorte sidenes klassikerstatus er nemlig at de ble laget på et tidspunkt da Franquin var kunstnerisk på høyden. Han hadde utviklet sin helt egen tegnestil, smidig, dynamisk og usannsynlig detaljrik. Måten han overfører denne stilen perfekt til Sorte Sider på, er fascinerende: På de fleste (skjønt ikke alle) sidene er figurene tegnet i svart på hvit bakgrunn, enten som en slags silhuetter, eller i en permanent skygge, eller bare sotete. Dette gjør Franquin uten å gå på akkord med detaljrikdommen i streken. Fliden med detaljer er like omhyggelig enten sidene er hvitt på svart eller svart på hvitt. Faktisk kommer detaljene klarere fram med svarte figurer på hvit bakgrunn. Effekten kan minne om fotonegativer i tegneserieform, og er såpass unikt at få serietegnere har våget seg på å imitere det.

Det er lenge siden sist jeg leste Sorte Sider, og jeg husket det som en utrolig tunglabbet øvelse i moralisering. Ved ny gjennomlesing nå er dette bildet blitt mer nyansert. Ikke for det, serien kan utvilsomt bli overtydelig, men Franquin har også mye kløkt og oppfinnsomhet i måten han framfører sitt budskap på. Vi snakker simpelthen om god satire her. Sorte Sider slår både som en ambolt og som en gummihanske. Serien tilhører samme tradisjon som MAD og EC Comics’ Iskalde Grøss-serier, der satire og seriøse budskap går hånd i hånd med sjokkeffekter og svart humor.

Tyngst går Franquin til verks når han tar for seg tema som dyrevern (en viktig sak for ham, som kjent), atomkrig (her er oppfinnsomheten ekstra stor, både når det gjelder ideer og visualisering, og desto mer uhyggelig) og dødsstraff (effektivt illustrert med giljotinen i den frankofone verden). Andre ganger er budskapene mer diffuse og tidvis surrealistiske, og atter andre ganger er det ingen dypere mening. Iblant er en makaber vits bare en makaber vits.

Men først og fremst virker det som om Franquin ville advare menneskene mot vår dårskap. Tross i all depresjon og håpløshet forble han en dyktig humorist, og er det fullt mulig, kanskje til og med fristende, å le av håpløsheten. Men latteren setter seg fast i halsen.

Sorte Sider
Av André Franquin m/Yvan Delporte
ISBN 978-82-429-5457-2
Oversatt av Jon Gisle og Haakon W. Isachsen
72 sider
249 kr.
Egmont Publishing

 

2 thoughts on “Latteren i halsen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *