Lesverdig oppvekstskildring

Første bind av Riad Sattoufs «Fremtidens araber» er kåret til beste oversatte tegneserie i Norge i fjor.

I forrige uke ble Sproingprisen delt ut. Det er Norsk Tegneserieforum som står for prisutdelingen, som har vært en årviss affære siden 1987. Opp gjennom årene har det variert litt hvilke kategorier som er brukt, men i år ble prisen delt ut i kategoriene beste norske og beste oversatte tegneserie. Vinner i norsk kategori var Lars Fiske for «Automobilfabrikken Fiske», mens Riad Sattouf vant Sproingprisen for beste oversatte tegneserie for «Fremtidens araber: Barndom i Midtøsten (1978-1984)».

Sattouf har valgt en selvbiografisk skildring, der han forteller om livet sitt frem til han var seks år gammel. I denne perioden bodde familien hans i både Frankrike, Libya og Syria. Faren var syrisk akademiker med utdannelse fra Frankrike, mens moren var fransk. Handlingen foregår mens Muammar Gaddafi var statsleder i Libya, og Hafez al-Assad styrte Syria.

Fremtidens_araberRiad Sattouf spiller på mange følelser i sin fortelling, og han bruker eksotiske settinger og hendelser for det de er verdt. Livet i Gaddafis Libya hadde sine særegenheter, og en underlig form for eiendomsrett spiller en rolle i begynnelsen av tegneserieromanen. Ellers inneholder «Fremtidens araber» flere hendelser som er viktige i Sattoufs oppvekst, og beskrivelser av barns lek i Syria, møter med Sattoufs syriske slekt og en skildring fra et rettersted i Homs er spesiell sterk lesning – også for en som er oppvokst i Norge.

Sattouf skildrer flere interessante karakterer. På mange måter er det faren som står i førersetet, der han forandrer seg gjennom tegneserieromanen. Når historien starter, er han student i Frankrike med mange vestlige idéer i sin tankegang. Etter hvert som historien utfolder seg, forandrer han seg og får en større andel arabisk og muslimsk tankegods. Selvsagt påvirkes pappa Sattouf av sine omgivelser i Syria og Libya, men noe ligger også i bekreftelsen i at familien skal bo i nettopp disse landene og ikke i morens Frankrike.

Tegningene til Riad Sattouf er i typisk fransk-belgisk stil for humoristiske tegneserier. Verken karakterer eller natur tegnes realistisk, og Sattouf velger en forenklet fremstilling. Den fungerer veldig godt, for ansiktsuttrykk, utsnitt og fremdrift får ekstra trykk på denne måten. I tillegg gir stilen en viss distanse til noe av innholdet.

Første bind av «Fremtidens araber» er en meget god tegneserie, som det er vel verdt å anbefale.

 

«Fremtidens araber: Barndom i Midtøsten (1978-1984)»

Av: Riad Sattouf

ISBN 978-82-92796-30-6

160 sider

269 kroner

Minuskel forlag

 

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 23. august 2016.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *