I nye lokaler

Strand Forlag fjerner eller bytter ut mye av det typiske magasininnholdet i Lunch. Men de kommer til gjengjeld inn med et par nye ideer.

En uke etter sitt første Pondus følger nystartede Strand Forlag opp med Lunch, og budskapet til leserne er mye av det samme – Nemlig at bladet er mye av det samme, men at den redaksjonelle presentasjonen blir litt enklere. Tonje Tornes’ tettskrevne forord er erstattet med en litt mer visuell innledning, og de festlige businesstitlene på redaksjonsmedlemmene er sløyfet.

«Månedens tema»-ordningen er beholdt, men ser ut til å være mindre bindende enn før, og tema denne gangen er «reise». Børge Lund (som har fått navnet sitt på forsida; en enkel men symbolsk viktig endring) er i slag med en serie striper der Kjell deler sine tips for en mest mulig bekvem passasje gjennom flyplassen på vei til forretningsreise. Prøv dem på egen risiko, selvsagt, men Lund beviser at han ikke er begrenset av kontorlandskapet for å få skikkelig inspirasjon.

I forrige uke spurte jeg hva Strand skulle fylle Lunch med når Pondus har lånt både hovedserien og to biserier, og svaret viser seg å være Ole Brumms. Alle som vil ha, får. Håkon Strand har to brødskiver og mye pålegg, men ikke mer enn at han smører litt av det samme på begge. Med den informasjonen vi nå sitter på om biseriene i det kommende Radio Gaga-bladet, er serieoversikten for Lunch som følger: Lunch (også i Pondus), Lille Berlin (også i Pondus), TegneHanne (også i Pondus), Dunce (også i Egmonts Radio Gaga), Fagpart (unik for Lunch), Truth Facts (unik for Lunch), Kellermannen (unik for Lunch), Intet Nytt Fra Hjemmefronten (også i Egmonts Radio Gaga), Rutetid (også i Pondus) og David Skaufjord (også i Egmonts Radio Gaga).

TegneHannes bidrag har riktig nok artikkelform, akkurat som tidligere, og i kontrast til det nye stripeformatet hennes i Pondus. Men generelt er det økte tendenser til overlapping i de norske humorbladene av 2019 (her kan vi også legge til at Hjalmar fortsatt går både i Pondus og Billy). Hvor lenge kan dette vare før trofaste lesere blir snytt på vekta? «Dobbeldippingen» burde bli spesielt merkbar for Dunce og Intet Nytt Fra Hjemmefronten, som er ganske nye serier uten en lang katalog å hente striper fra. Og i alle fall i Lunch er de tungt inne.

Når det gjelder annet stoff så savner jeg umiddelbart mye av artikkelmaterialet i bladet. Lunch har fortsatt magasinformat (bare limfrest i stedet for stiftet, noe som faktisk føles mer behagelig), men Filter, 5080 Nyhetskanalen og David Skaufjord Forklarer Alt er borte. I stedet får leserne noe som heter Kantinetesten, og som er nettopp det, en vurdering arbeidsplasskantiner – Oslo Lufthavn (rød sone) sin, i første nummer. Signert Kjell og Bodil (se vignett-tegning nedenunder), de to figurene i serien som bryr seg mest om bekvemmeligheter på arbeidsplassen (og minst om resten), som kjent. Ideen er ikke så dårlig, og første artikkel er en grei blanding av humoristisk og journalistisk. Redaksjonen oppfordrer også leserne til å skrive inn og be bladet vurdere din kantine. Har du ikke kantine kan du heller skrive dikt om jobben din, for det oppfordres du også til, under den nye spaltevignetten «Arbeidslivspoesi». Disse må betegnes som ganske hederlige forsøk på å engasjere leseren på nye måter og sette sitt eget lille preg på magasinet. Men noe av variasjonen er borte.

Lunch nr. 1/2019 – Go To Gate

Av Børge Lund m.fl.

52 sider

65 kr.

Strand Forlag

Les også anmeldelse av det første Pondus fra Strand Forlag

Oppdatering: Når det gjelder spørsmålet om overlapping har Strands Forlags redaktør Lasse Espe kommet med et svar på Facebook: 

 https://www.facebook.com/groups/serienett/permalink/10161280887570587/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *